//

УАПЦ вирішила припинити будь-яке спілкування з представниками УПЦ КП

Відбулося засідання собору Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). На ньому її єрархи вирішили остаточно перервати переговори з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) у  питанні об'єднання двох церков. В УАПЦ звинуватили главу УПЦ КП Філарета в політиканстві і закликали священиків УПЦ КП вступати до УАПЦ. На думку експертів, у перериванні діалогу винне керівництво обох церков.
У Києві відбулося засідання архиєрейського собору УАПЦ, на якому розглядалося питання можливості подальших переговорів про об'єднання з УПЦ КП. Нагадаємо, переговорний процес між церквами розпочався 14 вересня минулого року, після зустрічі їх предстоятелів - патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка) і глави УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова). Вони домовилися сформувати комісію, яка працюватиме над об'єднанням церков. Однак незабаром представники УПЦ КП заявили про припинення діалогу, оскільки керівництво УАПЦ висунуло в якості обов'язкової умови для продовження переговорів відставку патріарха Філарета.


Єрархи УАПЦ вирішили остаточно перервати будь-яке спілкування з УПЦ КП до того часу, поки патріарх Філарет очолює цю церкву. Як повідомляє "Комерсант", після засідання собору першоєрарх УАПЦ митрополит Мефодій заявив, що УАПЦ дочекається, поки Філарет "або передумає, або відійде від керівництва церкви через вік". "Ми сподівалися на братський діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, в цей час розповсюджували листівки із закликами священиків УАПЦ не слухати своїх архиєреїв і переходити до Філарета", - повідомив він. На його думку, УПЦ КП є "політичною організацією, а її патріарх - політикантом". "Філарет перебуває за межами канонічного православ'я і нас тягне туди ж - туди, де церква буде гнити", - сказав митрополит, додаючи, що в УАПЦ готові прийняти у свої ряди священиків і єпископів УПЦ КП в індивідуальному порядку, оскільки "більшість з них хочуть єдиної церкви".

 

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення. "В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде", - запевняє секретар Священного Синоду УПЦ КП Архиєпископ Євстратій (Зоря). Слова митрополита Мефодія про неканонічність патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування: "Якщо вони роздумують категоріями Москви, де вважають, що Філарет - не патріарх, а відданий анатемі мирянин, то тоді вони самі в кращому випадку - заборонені у служінні священики Московського патріархату , а в гіршому - прості миряни. Мефодій же - ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоєрей Валерій Кудряков (ім'я та сан митрополита Мефодія до переходу з УПЦ МП в УАПЦ. - "Комерсант") ", - пояснив  Архиєпископ Євстратій. За його словами, УПЦ КП "продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, котрі хочуть об'єднання церков".


Експерти здивовані позицією УАПЦ. "Дивно, що митрополит Мефодій тільки зараз заговорив про те, що патріарх Філарет не визнаний світовим православ'ям - ніби він дізнався про це вчора", - сказав директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський. На його думку, аргументи про неканонічність - "не ті аргументи, які слід висувати представникам УАПЦ". "Незрозуміло, навіщо вони взагалі починали переговори? Навіщо потрібно було обнадіювати вірних? У перериванні переговорів винні і УПЦ КП, і УАПЦ, оскільки керівники церков не готові нічим поступитися заради єдності", - вважає пан Антошевський.


Артем Скоропадський


За матеріалами www.kommersant.ua