//

Католицькі єпископи України в соборі Святого Юра, що у Львові, вшанували пам’ять Патріарха Йосифа (Сліпого)

«Цього року, 17 лютого, ми відзначатимемо  120-ту річницю від народження Блаженнішого Патріарха Йосифа (Сліпого). Сьогодні цією спільною молитвою на Літургії ми розпочинаємо Рік пам’яті цього великого сина нашої Церкви», - сказав Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, 8 лютого 2012 року в соборі Святого Юра, що у Львові, у проповіді  на Архиєрейській Літургії.

 

У цьому Богослужінні, що його очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), взяли участь єпископи РКЦ та УГКЦ, які перед тим провели традиційну спільну зустріч.

 

За словами попереднього Предстоятеля УГКЦ, вшанування Патріарха Йосифа саме 8 лютого зумовлено двома причинами. По-перше, цього дня розпочався Синод Єпископів УГКЦ та відбулася зустріч єпископату УГКЦ та РКЦ. По-друге, 49 років тому звільнений із ув'язнення Митрополит Йосиф (Сліпий) приїхав потягом із Москви до Рима.

 

«Ми, тоді ще семінаристи, з великою радістю дізналися про те, що Патріарх живий, адже говорили, що він загинув. У ті страшні роки, серед страшної темряви, яку навіював Радянський союз, засяяв промінь надії – новина про звільнення Митрополита. Сьогодні, розпочинаючи цей  рік, ми повинні в особливий спосіб пам'ятати, що над нашою Церквою є Божа опіка», - сказав Блаженніший Любомир.

 

На завершення Глава УГКЦ Блаженніший  Святослав подякував усім владикам РКЦ та Синоду Єпископів УГКЦ за спільну молитву, Блаженнішому Любомиру за «батьківське слово, яким він накормив і укріпив», ректорату Львівської духовної семінарії Святого Духа, що  вшанували пам’ять колишнього ректора, і, особливо,  львівський громаді, яка проголосила 2012 рік Роком слуги Божого Митрополита Йосифа (Сліпого).

 

По закінченні Божественної Літургії всі владики відслужили Панахиду в крипті собору Святого Юра, де похований Патріарх Йосиф.

 

Департамент інформації УГКЦ