//

Мельхітский патріарх Григорій III Лахам запропонував скликати саміт християнських і мусульманських арабів

Маючи постійне представництво в столиці Сирії, Дамаску, мельхітский патріарх Григорій III Лахам запропонував скликати саміт християнських і мусульманських арабів, який має стосуватися ситуації в арабському світі та гарантувати там права людини.

 

Католицький прелат розповів, що свою пропозицію він представив Арабській лізі та мусульманському університетові Аль-Азхар у Каїрі. Відкриваючи мельхітский синод у своїй резиденції в Рабвеху в Лівані, патріарх нагадав про декларацію щодо релігійної свободи і демократії, яку склав минулого місяця авторитетний глава ісламського університету. Григорій III звернув увагу на значення цього для ситуації в Єгипті, Сирії, Лівані, Палестині, Йорданії та Іраку. Він також вказав на потребу скликати саміт арабських християн різних конфесій. На його думку, відповідно до подій в арабському світі треба визначити роль арабів-християн в майбутньому.

 

Жертви серед цивільного населення Сирії викликають занепокоєння Апостольської Столиці – повідомив представник Ватикану. Відповідаючи на запитання журналістів про ситуацію, пов'язану з бойовими діями між урядовими військами президента Башара аль-Асада та повстанцями, о. Федеріко Ломбарді висловив заклопотаність щодо зростання насильства там і труднощами в пошуку вирішення конфлікту в цій близькосхідній країні. Він нагадав, що Папа підняв питання про кровопролиття в Сирії, виступаючи 9 січня перед дипломатичним корпусом, повідомляє radiovaticana.org.