//

У Львові дискутували про стратегію розвитку монашества УГКЦ

Під час V сесії Патріаршого Собору УГКЦ, яка проходила 31 серпня − 4 вересня 2011 року в Бразилії, було вирішено розробити стратегію богопосвяченого життя УГКЦ. У рамках виконання цього доручення 7 лютого 2012 року на території Свято-Юрського комплексу у Львові відбулося засідання представників єпархіальних комісій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства у справах монашества в співпраці з радами вищих настоятелів.

 

На засіданні, яке провів о. Петро Баран, ЧНІ, голова Комісії УГКЦ у справах монашества, була зокрема присутня с. Маргарет Обередер, провінційна настоятелька Згромадження сестер місіонерок Найсвятішого Ізбавителя та голова Ради вищих настоятельок жіночих згромаджень УГКЦ в Україні. Значну частину свого часу учасники засідання присвятили розглядові постанови Синоду Єпископів УГКЦ 2011 року, яка спрямована на віднову та розвиток богопосвяченого життя, а саме: закликати інститути богопосвяченого життя в УГКЦ дбайливо плекати та практикувати літургійну молитву, відповідно до текстів, затверджених Синодом Єпископів; розробити Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя; брати активну участь у місійній та євангелізаційній діяльності Церкви, особливо на Сході України та серед емігрантів; пильно дбати про основоположне та постійне виховання своїх членів на всіх рівнях, відповідно до власних Конституцій; заохочувати членів інститутів богопосвяченого життя до повної та активної участі в житті Церкви через співпрацю з місцевим ієрархом, духовенством та мирянами; звернути увагу на особливу цінність присутності та свідчення серед них осіб старшого віку; плекати та поширювати пам'ять про геройське свідчення богопосвячених осіб упродовж історії Церкви, звертаючи особливу увагу на блаженних і новомучеників УГКЦ ХХ століття; здійснювати моніторинг виконання рішень Синоду. Члени засідання обговорювали також підготовку до наукової конференції «Покликання до богопосвяченого життя», яка запланована на вересень 2012 року.

 

Після обговорення та дискусій учасники зустрічі прийняли рішення привести у відповідність формаційні програми монастирів до Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року та розробити спільний план діяльності. Крім того, ухвалили, щоб о. Петро Баран звернувся з листом до настоятелів монастирів і спільнот богопосвяченого життя, щоб заохотити їх до виконання рішень Синоду.

 

Принагідно повідомляємо, що 18 лютого 2012 року в приміщенні УКУ (вул. Хуторівка, 35а) відбудеться конференція для монашества УГКЦ на тему: «Як бачимо ідентичність богопосвяченої особи в сучасних реаліях? У чому полягає виклик і підтримка для автентичного життя обітами у сучасному світі?». Її проведе бенедиктинець Ансельм Грюн із Німеччини, психоаналітик, християнський письменник.

 

Департамент інформації УГКЦ