//

Пріоритет християнської спільноти - боротьба з сексуальними зловживаннями як в Церкві, так і в суспільстві

Основною турботою християнської спільноти повинно бути зцілення жертв сексуальних зловживань, що мали місце в лоні Церкви, а також глибоке оновлення самої Церкви на всіх рівнях. Таке побажання Папи Бенедикта XVI, виражене в посланні, за підписом держсекретаря кард. Бертоне, було направлене учасникам симпозіуму «На шляху до зцілення і оновлення». Симпозіум, що проходить в ці дні в Римі, організований Папським Григоріанським університетом. Його роботу відкрив у понеділок ввечері кардинал Вільям Левада, префект Конгрегації віровчення. У своїй доповіді він підкреслив, що пріоритетом Церкви є викорінення і попередження зловживань неповнолітніми на рівні всього суспільства.


Вітаючи в своєму листі учасників зустрічі, Бенедикт XVI знову пише про важливість надання допомоги жертвам зловживань з боку духовенства - малолітнім, а також вразливим дорослим. Папа закликає ієрархів «просувати в усій Церкви потужну культуру допомоги жертвам». Святіший Отець відштовхується саме від думки, викладеної кардиналом Левадою в його вступній доповіді. Отже, на шляху оновлення і зцілення в першу чергу слід надавати увагу жертвам - починаючи з того, щоб їх вислухати і визнати масштаби зради, якої вони зазнали. Про це Бенедикт XVI вже зазначав 19 березня 2010 року, звертаючись до жертв зловживань з Ірландії. У той же час Церкві належить звернути увагу на запобігання цьому ганебному феноменові. І для цього недостатньо створити в Церкві «безпечне середовище» для дітей: необхідно перш за все вкласти ресурси у підготовку священиків і в розпізнаванні покликань. Серед численних обов'язків, покладених на церковну владу в справі попередження, усунення та покарання зловживань, - підкреслив кард. Левада, - залишається обов’язок повноцінної співпраці з судовими органами в тому, що стосується викриття сексуальних злочинів.


Симпозіум, що зібрав в Римі делегатів від 110 єпископських конференцій і не тільки, - має допомогти єпископам в усьому світі розробити власні керівні принципи для ведення справ, відкритих за звинуваченням у зловживаннях. Всі без винятку - нагадав кард. Левада - покликані сприяти цій меті, як це було встановлено в Окружному посланні Конгрегації віровчення, розісланому в травні 2011 року всім єпископським конференціям.

 

За матеріалами radiovaticana.org