//

Інститут історії Церкви у міжнародному проекті «Пам'ять націй» розповість про підпілля УГКЦ

Інститут історії Церкви УКУ приєднався до міжнародного проекту «Пам'ять націй». Інтернет-портал працює над створенням архівів зі свідчень людей, які пережили комуністичний та нацистський тоталітарні режими.  Інститут розмістив на порталі чотири інтерв’ю, щоб представити різні аспекти діяльності Української Греко-Католицької Церкви в умовах підпілля.

 

«Це чотири інтерв’ю з архіву Інституту історії Церкви (ІІЦ): з отцем Володимиром Маргітичем, отцем Миколою Цариком, сестрою Маркією Башинською та отцем Методієм Костюком, – розповідає науковий працівник ІІЦ УКУ Лідія Губич. – Ми намагалися підібрати інтерв’ю та уривки так, щоб представити якомога ширшу і повнішу картину життя і діяльності УГКЦ в умовах підпілля. З одного боку, кожне інтерв’ю є унікальним історичним джерелом, а з іншого – за ним конкретна людина, яка різними способами висловлювала протест проти репресій радянської влади і відстоювала, часто дуже дорогою ціною, право на свободу та віру».  Тематично архів Інституту історії Церкви містить матеріали, свідчення очевидців періоду підпілля Української Греко-Католицької Церкви (1946-1989рр).

 

Минулого року до проекту «Пам'ять націй» долучилася низка українських організацій. Цифровий архів інтернет-порталу створили у 2008 році чеські інституції – товариство «Пост Беллюм», Чеське радіо та Інститут дослідження тоталітарних режимів. В архіві зберігаються відео-, аудіоматеріали, біографічні довідки, фотографії, а також щоденники, мемуари та інші архівні документи.

 

Прочитати інтерв’ю та ознайомитися з проектом можна на сайті.

Прес-служба УКУ