//

Кардинал Левада про сексуальні зловживання: Церква має обов'язок співпрацювати зі світським законодавством

6 січня в Римі в Папському Григоріанському університеті розпочався масштабний міжнародний форум, присвячений темі сексуального зловживання неповнолітніх. На ньому зібралися дві сотні учасників з усього світу, представники єпископських конференцій та монаших згромаджень. Ініціатором зустрічі виступила Конгрегація Віровчення, в компетенції якої знаходяться подібні правопорушення. Префект ватиканської дикастерії, кардинал Вільям Левада, закликав учасників серйозно подивитися на цю проблему в рамках Церкви. Він згадав лист Івана Павла II "Sacramentorum sanctitatis" від 30 квітня 2001 р., в якому покійний Понтифік ясно визначив важкість  подібного злочину. Згодом Іван Павло II і Бенедикт XVI ще більш зміцнили існуюче законодавство, ухваливши, що у  випадку, якщо існують чіткі факти злочину, розгляд справи передавати безпосередньо Святішому Отцю для звільнення злочинця з духовного стану.

 

Кардинал Левада звернув увагу, що в подібних випадках Церква повинна почути жертву і сприйняти її ситуацію з усією серйозністю. Він нагадав, що Папа під час своїх численних пастирських візитів до Великобританії, на Мальту, до Німеччини, Австралії та США, дав особистий приклад того, як важливо прислухатися до жертв. Префект Конгрегації Віровчення підкреслив важливість освіти батьків і самих дітей щодо явища сексуального насильства в суспільстві в цілому. Деякі єпископські конференції розробили подібні програми. Не менш важливим є формування майбутніх священнослужителів і монахів. Кардинал звернув увагу, що особлива увага повинна бути звернена на кандидатів до священства, які переходять з однієї семінарії в іншу або змінюють єпархії.

 

Ватиканський єрарх підкреслив, що "єпископ має відповідальність за надання відповідної матеріальної підтримки священнослужителям, в тому числі обвинуваченим або визнаними винними в сексуальному насильстві, відповідно до норм канонічного права".

 

У висновку свого виступу на форумі кардинал Вільям Левада звернув увагу на важливість співпраці Церкви зі світською адміністрацією в розслідуванні випадків сексуальних зловживань. "Церква має обов'язок співпрацювати зі світським законодавством, що стосується повідомлень про такі злочини у відповідні органи». Але, з іншого боку, як зазначив префект Конгрегації Віровчення, священики і єпископи повинні уникати компромісів, які б стосувалися "внутрішнього сакраментальною життя, яке повинно залишатися недоторканним" (очевидно, мова йде про таємницю сповіді, прим.пер.).