//

В Ізраїлі екстремісти осквернили православний монастир

У ніч на 7 лютого  праві екстремісти осквернили одну з головних святинь Грецької Православної Церкви в Єрусалимі - монастир Святого Хреста.

 

Стіни розташованого неподалік від Кнесету комплексу були розписані образливими для християн написами, які  містили  образи на адресу Ісуса Христа. Інші графіті нагадували про перемогу Макавеїв над греками в ході боротьби з елліністичним пануванням за 160 років до народження Ісуса.

 


Монастир Святого Хреста був заснований в IV столітті на місці, де за переказами праведник Лот посадив дерево для спокутування своїх гріхів. З нього був виготовлений хрест, використаний для розп'яття Ісуса Христа. Зараз на місці, де росло дерево розташований вівтар монастирської церкви.

 

Обитель тісно пов'язана з історією Грузії і грузинського християнства. Заснований грузинськими монахами за розпорядженням царя Баграта, монастир неодноразово піддавався розграбуванню, але кожен раз відновлювався на кошти іберійської корони.

 

В кінці XII століття цариця Тамара направила до Єрусалиму одного зі своїх найбільших сподвижників - Шота Руставелі. Великий поет, колишній головний скарбник Грузії, мав відреставрувати монастир і реорганізувати місцеву грузинську громаду.

 

Автор "Витязя в тигровій шкурі" помер в Єрусалимі і був похований у церкві монастиря Святого Хреста. Єдиний збережений портрет Руставелі також знаходиться в монастирі - на фресці зображено старця з густою бородою.

 

За матеріалами www.newsru.co.il