//

Предстоятель УПЦ Володимир, оголошений Кірілом "недієздатним", служить літургії, спілкується з відвідувачами, підписує церковні документи

Всупереч чуткам про недієздатність Предстоятеля Української Православної Церкви, яким Патріарх Кіріл днями надав статус офіційної інформації, митрополит Володимир продовжує проводити богослужіння, приймати у лікарні відвідувачів, спілкуватися з ними та висловлювати своє ставлення до подій, повідомляє "Релігія в Україні".
У суботу, 4 лютого, блаженнійший митрополит Київський і всієї України Володимир звершив чергову божественну літургію, перебуваючи у лікарні, де проходить реабілітацію, повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП). За літургією йому співслужив архиєпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ.


Також у богослужінні брали участь прес-секретар Предстоятеля УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, духовенство, лікарі та персонал лікарні.
Один із учасників богослужіння записав у себе у Фейсбуці: "Коли вранці подзвонив владика Олександр і запропонував приїхати до лікарні, щоб бути на літургії, яку в своїй палаті здійснює Блаженніший, я не роздумуючи поїхав і був невимовно радий, бачачи Митрополита, що  молиться, поправляє архиєпископа, який йому співслужив ... Але, коли повернувся додому, прочитав новину про "недієздатність", вирішив нічого не писати про службу, щоб не виглядало як бажання щось доводити або прикрасити. Я не бажаю оцінювати свого Предстоятеля у категоріях "дієздатний – недієздатний"! Мені більше подобається – "хворіє –видужує"!"


Раніше, 27 січня, архиєпископ Олександр, якому Священний Синод доручив курувати здоров'я Предстоятеля УПЦ, повідомив у пресі: "Він підписує документи, цікавиться у відвідувачів, що відбувається: якщо це архиєреї – про справи в єпархії, якщо це світські люди – про справи в особистому житті".


28 січня голову УПЦ провідав у лікарні екс-президент України Леонід Кучма, який також заявив після спілкування з митрополитом, що "розум у нього як був великим, так і залишився".


Крім того, як повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на авторитетне джерело в УПЦ, 26 січня, у день проведення засідання Синоду, який викликав хвилювання в українському суспільстві, співробітники Київської митрополії відвідали митрополита Володимира в лікарні. Один із відвідували передав дослівні слова митропролита Володимира: "Були у Блаженнішого, випили, за його ініціативою, шампанського. Він сказав: "Часи непрості. Господь посилає випробування, пошле і розраду. Тримайтеся, хлопці!"


Як зазначалося, у даний час в УПЦ склалася непроста ситуація, коли її Предстоятель виявився фактично ізольованим від прийнятих Синодом рішень. При цьому Патріарх Кіріл надав явну підтримку такої ситуації.

 

За матеріалами: Релігія в Україні