//

Патріарх Кіріл заявив про "недієздатність" митрополита Володимира

Патріарх Кіріл заявив про "недієздатність"  митрополита Володимира. Як повідомляє офіційний сайт архиєпископа Тульчинського і Брацлавського УПЦ (МП) Іонафана (Єлєцкіх), 1 лютого 2012 року Патріарх Московський і всієї Русі Кіріл, виступаючи на урочистому прийомі в Трапезній палаті в московському храмі Христа Спасителя з нагоди третьої річниці своєї інтронізації приділив особливу увагу ситуації, що склалася в Українській Православній Церкві.

 

Архиєпископ Іоанафан пише, що Патріарх Кіріл у своїй промові "схвалив усі рішення Священного Синоду УПЦ, що стосуються внутрішнього життя Української Церкви, зазначивши, що в даний час Синод діє під головуванням митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, у зв'язку з "недієздатністю Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира". При цьому Предстоятель Російської Православної Церкви закликав до молитви за Блаженнішого Володимира, щоб Господь дав йому сили для відновлення здоров'я.

 

Це повідомлення було передруковане цілою низкою українських і російських інтернет - ресурсів. Зокрема, воно з'явилося і на офіційному сайті Одеської єпархії УПЦ, і також на самопроголошеному "офіційному сайті УПЦ" журналіста Василя Анісімова. При цьому В. С. Анісімов дещо відредагував слова Патріарха Кіріла. За версією Анісімова, Патріарх сказав, що Синод УПЦ діє під головуванням митрополита Агафангела у зв'язку з "хворобою Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира". Таким чином, на українських Інтернет - ресурсах з'явилося вже дві редакції слів Патріарха Кіріла.

 

Щоб прояснити ситуацію і з'ясувати, що ж насправді сказав Патріарх Кіріл, портал "Релігія в Україні" звернувся до одного з єпископів, які брали участь у московських урочистостях 1 лютого. Він повідомив нам, що Патріарх Кіріл у своїй промові дійсно сказав, що схвалює всі рішення, прийняті Синодом у Києві. Крім того, Патріарх повідомив присутніх, що обов'язки голови Синоду УПЦ нині виконує Одеський митрополит Агафангел у зв'язку з "тимчасовою недієздатністю" митрополита Володимира. Крім того, Патріарх висловив сподівання, що найближчим часом митрополит Володимир повернеться до управління Українською Православною Церквою.

 

Таким чином, Патріарх Кіріл слідом за членами Синоду УПЦ відкрито визнав митрополита Володимира недієздатним (нехай і тимчасово). При цьому, як неодноразово публічно повідомляли впродовж останніх днів особи, близькі до Київської митрополії, 26 січня митрополит Володимир перебував у свідомості й цілком був здатний очолити засідання Синоду. Тому українські аналітики оцінили рішення Синоду, прийняті без участі митрополита Володимира, як фактичний переворот, здійснений постійними членами Синоду на чолі з митрополитом Агафангелом. Тепер цей переворот отримав схвалення з боку Патріарха Кіріла.

 

Слід також зазначити, що Статут про управління УПЦ не передбачає отримання схвалення рішень Синоду УПЦ від Московського Патріарха. Синод УПЦ підзвітний лише Собору єпископів УПЦ, який лише і вповноважений затверджувати прийняті Синодом рішення.

 

Нагадаємо також, що 1 лютого 2012 року Патріарх Кіріл зустрівся з головою уряду Російської Федерації В. В. Путіним. Вітаючи Патріарха з третьою річницею його інтронізації, Путін зазначив, що діяльність Патріарха Кіріла "на так званому пострадянському просторі" – це "безумовно, один з дуже важливих елементів нашої зовнішньої політики". Таким чином, уряд Росії відкрито визнав, що прагнення Патріарха Кіріла впливати на внутрішні справи Української Православної Церкви є частиною зовнішньої політики Росії. Треба думати, що і останні зміни у вищому управлінні УПЦ відбулися не без московського впливу. Зв'язок нинішніх постійних членів Синоду УПЦ з російськими політичними колами стає ще більш очевидним, якщо пригадати недавній виступ митрополита Агафангела на підтримку Путіна як кандидата у президенти Росії. У своєму інтерв'ю порталу ІА Regnum митрополит Агафангел затаврував ворогів Росії і закликав Путіна виконувати місію, "покладену на нього Спасителем світу".

 

За матеріалами: Релігія в Україні