//

Від тиску УПЦ МП нас захищали навіть Європа і США, - Глава УПЦ КП

У 2011 році чинився тиск на Українську православну церкву з боку Московського патріархату за сприянням влади, але українські патріотичні сили, а також Європа і США допомогли захиститись УПЦ КП, повідомив в ефірі «5 каналу» Патріарх Київський і всієї Русі-України, предстоятель УПЦ КП Філарет.

 

«Дійсно були у минулому році такі спроби під впливом Московського Патріарха, і взагалі Московської патріархії і Москви в цілому. Тому що Патріарх поставив своєю метою ліквідувати розкол в Україні. А ліквідувати  розкол, значить, мають на увазі нас, Київський патріархат, бо в їх очах ми є розкольники. І що значить ліквідувати – це значить знищити, приєднати до Московського патріархату. І тому почалося це, ліквідація розколу, - перетягування наших парафій у Московський патріархат, перетягування духовенства, і цьому сприяла влада», – зазначив Патріарх.

 

«Але виявилось, що це справа не така проста, і що Київський патріархат має можливість захищатись. На захист нашої церкви повстала не тільки сама церква, а й патріотичні сили, громадські організації, політичні партії не тільки в Україні, а й Європа стала захищати і Америка, тому що порушуються цим самим права людини, релігійні права. І Європа, і Америка встали на захист прав людини», – заявив Філарет.

 

Владика Філарет додав, що на сьогодні влада хоч і не сприяє УПЦ КП, але не перешкоджає.

 

«У результаті з цього нічого не вийшло – Московський патріархат до себе приєднав всього декілька парафій, а в той час до нас теж перейшли немало. А тому влада побачила, що це наносить шкоду нашому суспільству і державі, тому що породжує нестабільність, якої й так в Україні достатньо. Відтак на кінець 2011-початок 2012 року вийшли на те, що влада хоч і не сприяє нам, але не перешкоджає», – додав Філарет.

 

Діалогу між УПЦ КП і УПЦ МП завадила Москва

Підготовка діалогу між українськими православними церквами Київського патріархату та Московського патріархату почалась, але цьому завадила Москва. Водночас Патріарх Київський і всієї Русі-України, предстоятель УПЦ КП Філарет впевнений, що церкви ще повернуться до цього діалогу, сказав він ефірі «5 каналу».

 

«Що стосується Московського патріархату, то в нас почалась підготовка до діалогу. Сам діалог ще не почався, але досить позитивно почалась підготовка, проте Москва стала перешкоджати і тому на деякий час, я думаю, що саме на деякий час, ця підготовка припинилася. Гадаю, що з часом ми до цього діалогу повернемось», – заявив Філарет.

 

Джерело: zaxid.net