//

Німеччина: поняття Церкви і єдності в екуменічному діалозі

Кардинал Курт Кох запропонував спільну міжконфесійну Декларацію про Церкву, Євхаристію та Вчительський Уряд Церкви. Глава Папської Ради зі сприяння  єдності християн був доповідачем на Міжнародному  екуменічному форумі, в якому прийняли участь кілька сотень протестантських, православних і католицьких представників з усієї Європи.


Як повідомило Радіо Ватикану, глава дикастерії Ватикану заявив, що в екуменічному діалозі потрібно спочатку визначити поняття Церкви  і єдності, яке часто по-різному трактується християнськими релігіями. Першим важливим кроком могла б стати спільна Декларація про Церкву, Євхаристію та Вчительський Уряд Церкви. Його задум з великим задоволенням прокоментував глава Євангельської Церкви в Німеччині пастор Ніколаус Шнайдер. Він заявив, що такий документ був би важливим етапом в екуменічному діалозі, за зразком підписаної в 1999 р.Спільної декларації про доктрину виправдання.


Кардинал Кох додав, що для того, щоб дійшло до нових імпульсів в екуменічному діалозі, поділ серед християн мав би сприйматись в категоріях обурення і скандалу. "Прикро, що багато християн не піклуються про те, що ситуація залишається глибоко ненормальною", - заявив єрарх  Ватикану. Він також піддав критиці односторонній акцент на позитивний ефект від Реформації, і зажадав, щоб жодна з інших конфесій не змушувала інших до спільних кроків. "Католики не повинні змушувати протестантів визнавати Папу, і протестанти не повинні закликати католиків до спільної Євхаристії", - додав кардинал Кох.