//

Лефевристи відкидають пропозицію Ватикану

Під час проповіді у семінарії традиціоналістів в США лідер лефевристів зазначив, що Братство Св. Пія Х повинно сказати «ні» пропозиції Ватикану. Проповідь єпископа Бернарда Фелле опублікував вебсайт семінарії.


Як інформує портал Vatican Insider, 2 лютого під час візиту до семінарії лефевристів у Міннесоті, єпископ Фелле зазначив, що Братство «повинне сказати «ні» пропозиції примирення від Ватикану. Він також пояснив, що Апостольська Столиця прийняла усі їх прохання з організаційної та практичної точки зору, внісши відповідні поправки до пропозиції, врученої їм 14 вересня. Однак стосовно доктринальних питань залишається багато непорозумінь.


За словами єп. Фелле, Папська Комісія «Ecclesia Dei», яка є відповідальною за проведення перемовин із групою традиціоналістів, просить їх прийняти той факт, що «певні суперечливі пункти ІІ Ватиканського собору, такі як екуменізм і релігійна свобода, слід відчитувати згідно з одвічною наукою Церкви. Саме тому, якщо існує якась двозначність в науці Собору, то її слід відчитувати так, як Церква навчала впродовж усієї історії».


Проблема, як зазначив очільник лефевристів, полягає в тому, що як приклад тривалості між традиційною доктриною Церкви і навчанням Собору, Ватикан подає власне екуменізм та релігійну свободу так, як їх подано у Катехизмі Католицької Церкви, і що становить ті пункти, які лефевристи закидають Ватикану.


Лефевристи вже надіслали свою відповідь Ватикану, і тепер її вивчають у Комісії «Ecclesia Dei». На думку єпископа-традиціоналіста, те, що Ватикан досі не надав відповіді означає, що рішення ще остаточно не прийнято. «Ми дали їм чітко зрозуміти: якщо приймаєте нас такими, як ми є, без внесення будь-яких змін і не примушуючи нас приймати ці пункти, то ми готові. Але якщо маєте намір примушувати нас прийняти ці пункти, тоді нічого з цього не вийде»,– підсумував єп. Фелле.


«Я вважаю, що більшої плутанини важче придумати»,– іронічно зазначив лідер традиціоналістів стосовно слів «традиція» та «послідовність», які мають різне значення для католиків і лефевристів. «Саме тому ми змушені сказати, що не підпишемо пропозиції»,– сказав він.


Наразі у Ватикані ніяк не прокоментували цієї заяви. Однак австрійське агентство «Katholische Presseagentur» стверджує, що в період найближчих тижнів Ватикан опублікує нову відповідь ультра-традиціоналістам, «хоча не відомо, чи представлятиме ця відповідь остаточне рішення чи запит для подальшого розгляду».