//

Церква поранена і шукає нових напрямків

 О. Анджей Капровскі, програмний директор Ватиканського радіо, звертає увагу на важливе значення Всесвітнього Євхаристійного Конгресу в контексті нової євангелізації. Форум відбудеться в столиці Ірландії, Дубліні, 10-17 червня цього року. Нагадуючи слова Бенедикта XVI священик зазначив, що Конгрес стане можливістю зібрати всі окремі Церкви довкола Євхаристії, щоб спільно святкувати віру, а також взаємно збагатитися і відчути єдність і вселенськість Церкви. На тему єдності вказує також девіз заходу: "Єдність з Христом і між нами". О. Капровскі звернув увагу на екуменічний аспект форуму, тому що в ньому візьмуть участь також делегації різних християнських Церков. "Всесвітній Євхаристійний Конгрес 2012 року може стати цінною можливістю для взаємного поділу з братами і сестрами з інших Церков і релігійних спільнот, інтуїцією і мудрістю, яка є в їхньому церковному досвіді та структурах", – нагадав священик. Він зазначив, що присутність Ісуса на землі сьогодні можлива завдяки вірі його учнів, "погляд яких спрямований на Святе Письмо і євхаристійні жести".

 

О. Капровскі зазначив, що Церква в Ірландії, а разом з нею і Вселенська Церква – поранена і шукає нових напрямів. В Ірландії Церква стикається з сильними секулярним тенденціям. "Кількість віруючих, які відвідують недільну Літургію, знизилася до 5% у найбідніших парафіях і близько 2% у столиці. Випадки педофілії послабили віру багатьох людей, які відчувають, що Церква їх обдурила чи змінила", – зазначив о. Анджей Капровскі.

 

Однак, священик наголошує, що в новій ситуації, в якій релігійність часто є формальною, і поширюються індивідуалістичні тенденції, спрямовані на пошук Бога без церковної спільноти, Євхаристійний Конгрес стає особливо важливим."Він стає закликом до постійного відновлення євхаристійного життя кожного віруючого", – сказав о. Анджей Капровскі.

 

За матеріалами  radiovaticana.org