//

Тема першого номера «Патріярхату» за 2012 рік: НОВА ЄВАНГЕЛІЗАЦІЯ

ТЕМА НОМЕРА


«АКТИВУВАТИ ЗАКВАСКУ. НОВА ЄВАНГЕЛІЗАЦІЯ В УГКЦ». Інтерв’ю з владикою Тарасом (Сеньківим) Головою Патріаршої Комісії у справах євангелізації. Чи євангелізація може відбуватися згідно стратегії, чому в УГКЦ про нову євангелізацію мало говорять, харизматичні рухи і неокатехуменат – відповіді на ці та інші питання уведуть Вас у проблематику винесену в основу Теми номера.

«ЯКЩО МОЄ ХРИСТИЯНСТВО ЗАЛИШАЄ БАЙДУЖИМИ ІНШИХ ЛЮДЕЙ, ТО ЧИ ВОНО ІСТИННЕ?» Роздуми отця Ігора Пецюха про потребу і практичне здійснення нової євангелізації базуються на безпосередньому спостереженні життя пересічних українців. «Божа благодать мусить впливати на моє життя таким чином, щоби воно відрізнялося від життя інших людей».

«ЧАС НОВОЇ ЄВАНГЕЛІЗАЦІЇ». Єромонах Йосафат (Мощич), ВС, учасник міжнародного симпозіуму «Нові євангелізатори для нової євангелізації. Слово Боже зростає і поширюється», який відбувся у жовтні 2011 року в Римі ділиться почутим на симпозіумі та власним баченням особливостей УГКЦ перед лицем оновлення у Бозі.


ПІСЛЯ ПОДІЇ


МИТРОПОЛІЇ: Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль – кількома штрихами про історію становлення цих церковних структур, їхні особливості, а також найважливіше зі сказаного Патріархом та новопроголошеними митрополитами у доленосні хвилини…

 

ПІДСУМКИ


«ЦЕРКВА І УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО: ВЕРСІЯ 2011 РОКУ». Рік «двох Патріархів», рік протестів у суспільстві, рік активного висловлювання нашої Церкви з приводу дій влади чи суспільних проблем (алкоголізм, екологія, недотримання правил дорожнього руху тощо). Калейдоскоп сформований Мар’яною Карапінкою дозволить одним поглядом охопити річний вимір життя і стосунків єрархії, владних мужів та посполитих громадян.

«ЦЕРКОВНИЙ ВИМІР 2011 РОКУ». Анатолій Бабинський: «Рік, що минув, за насиченістю внутрішнього життя українських Церков Володимирового хрещення та інтенсивністю відносин між ними дуже відрізняється від попереднього десятиліття. Востаннє таке пожвавлення церковного буття спостерігалось 10 років тому – в часі приїзду до України Папи Івана Павла ІІ». Автор матеріалу пригадує читачеві найвагоміші зовнішні та внутрішні стосунки усіх Східних Церков України.

 

ЦЕРКВА І СУСПІЛЬСТВО


Унікальність Вищої Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), історія становлення, мета діяльності – про це у статті Максима Васіна, виконавчого директора Інституту релігійної свободи (irs.in.ua) «УКРАЇНА – ПРОМОУТЕР МІЖРЕЛІГІЙНОГО ТА МІЖКОНФЕСІЙНОГО ПОРОЗУМІННЯ НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ».

 

ПОРТРЕТИ


«20-ТІ РОКОВИНИ ПЕРЕСТАВЛЕННЯ У ВІЧНІСТЬ О. ЙОСИПА ГОДУНЬКА». Вихованець митрополита Андрея, духівник творчої інтелігенції, учитель «критичного мислення» і патріот – таким запам’ятала його авторка Катерина Мичка-Гірник.

 

СХІДНІ ЦЕРКВИ


Чому Патріархи сирійської Церкви обов’язково додають до свого імені ім’я Ігнатій, чому одна з найчисленніших на початках християнства спільнота вірних сьогодні є маргінальною, де географічне коріння монофізитства? У поточному номері: «СИРІЙСЬКА КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА».

 

РЕЦЕНЗІЇ


«ПРО ВСЕПРАВОСЛАВНИЙ СОБОР, ГРЕКО-КАТОЛИКІВ ТА ЄДНІСТЬ ХРИСТИЯН». Стаття представляє рецензію д-ра Адама де Віль на книгу Антуана Аржаковського «В очікуванні Всеправославного Собору: духовна та екуменічна подорож». Чим цікава рецензована праця? Неупередженістю поглядів православного історика (автора), а заразом – великого приятеля греко-католиків

 

Передплатити часопис можна через Укрпошту (передплатний індекс 90827), а також безпосередньо через редакцію:


ПАТРІЯРХАТ
пл. Св. Юра, 5
м. Львів, 79000

 

Лідія Мідик – заступник головного редактора (Львів)
тел. (032) 247-40-56
+30 (032) 299-56-40 // e-mail: lmidyk@gmail.com

 

Для передплатників зі США, Канади та Країн Західної Європи:
Чек про оплату (25 $ на рік) з адресою надсилати:

THE PATRIARHATE
P.O.Box 285, Cooper Station
New York, NY 10276

 

Світлана Махно – Адміністратор журналу «Патріярхат»
Українське Патріярхальне Товариство у США
718-667-1670 // e-mail: SvitlanaMakhno@gmail.com