//

Єзуїти стали почесними мешканцями Толедо

Після п’яти століть присутності Товариства Ісуса в Іспанії, його члени були удостоєні званням почесних мешканців міста Толедо. Таку нагороду єзуїтам вручили на прощання – у зв’язку із реорганізацією структури згромадження в Іспанії, Товариство Ісуса покидає це історичне місто.


Як повідомило Радіо Ватикану, 23 січня, в урочистість св. Ільдефонса, покровителя Толедо, відбулася офіційна церемонія за участю церковної та регіональної влади. «Мені бракує слів, щоб виразити вдячність. Єзуїти навчили нас, яким має бути тихе служіння вірним, священикам і монахам, подружжям і клірикам»,– зазначив Архиєпископ Брауліо Родрігес Плаза. «Нехай Бог винагородить вас за усі ваші зусилля. А ми будемо надіятись, що Товариство Ісуса повернеться до нас»,– додав він.


Мер міста Еміліо Гарсія-Пахе підкреслив той значний внесок, який єзуїти зробили у розвиток міста впродовж п’яти століть. «Сьогодні ми залишаємо для вас відкриті двері, щоб ви повернулись до Толедо, як це відбувалося вже кілька разів впродовж історії»,– зазначив він.


Єзуїти прибули до Толедо у 1558 році. Невдовзі відкрили в Іспанії відому школу св. Євгенія, в якій вже в перші роки навчалось 700 учнів. У 1767 р. король Карл ІІІ вигнав їх із Іспанського королівства. До Толедо вони повернулись у 1903 році, відновили храм св. Ільдефонса та резиденцію, в якій проживали до цього часу.