//

У Саудівській Аравії 35 християн побили і заарештували за молитву

Арешт, побиття і приниження – ось що може статися з християнами Саудівської Аравії за практикування їх віри. І саме така доля нещодавно спіткала 35 християн з Ефіопії, переважно жінок, котрих місцева поліція затримала під час спільної молитви.


Як інформує агенція Asia News, цей випадок відбувся в середині грудня у саудівському місті Джидда. Затриманих чоловіків поліція побила, а у жінок провели принизливий особистий обшук. Після того усіх заарештували, а через 10 днів поставили перед судом, де змусили поставити відбитки пальців на документі з невідомим змістом.


Затриманих звинуватили у «непристойному зібранні», оскільки у Саудівській Аравії існує заборона на зібрання осіб різної статі, хіба що вони перебувають у подружньому зв’язку. Християнам з Ефіопії загрожує депортація.


Організація «Human Rights Watch», що наглядає за дотриманням прав людини у світі, вважає, що цей випадок є яскравим прикладом релігійної нетерпимості.


У 2006 році влада Саудівської Аравії пообіцяла Сполученим Штатам, що «гарантуватиме  та захищатиме право на приватну молитву для усіх, в т.ч. немусульман, котрі збиратимуться у своїх домах для релігійних практик», а також «гарантуватиме, що представники релігійної поліції не затримуватимуть і не провадитимуть розслідування стосовно підозрюваних, не застосовуватимуть покарання і не порушуватимуть святість приватних домів».


Слід зазначити, що у Саудівській Аравії іслам є єдиною дозволеною релігією, а публічне практикування будь-якої іншої релігії заборонене у всьому королівстві.