//

Молодь Тернополя провела добу у тюрмі

28–29 січня пройшла традиційна молодіжна акція «Доба», присвячена пам'яті Героїв Крут. Представники Тернопільських молодіжних організацій цілу добу перебували у камерах колишнього слідчого ізолятора КДБ, де тепер знаходиться Тернопільський обласний музей політв'язнів. Вперше акція відбулася в 2005 році, а цього року до її організації, окрім СУМу, долучилося товариство «Обнова». Духовні розважання провів о. Василь Оприско, а Божественну Літургію очолив о. Олег Харишин.

 

«Ця акція триває рівно добу, тому молодь, яка перебуватиме у камерах, зможе краще відчути епоху визвольних змагань та поспілкуватися з учасниками ОУН-УПА і політв'язнями», - зазначив Святослав Липовецький, заступник голови Спілки української молоді (СУМ).

 

«Пам'ять про героїв, великих і славетних предків дає нам право сподіватися на краще майбутнє, надію, що сучасне приниження буде подолано, та силу втілювати їхні мрії, - під час Літургії сказав заступник голови комісії у справах молоді о. Олег Харишин. - Сьогодні не можемо не помічати відверту експансію на все українське. Те, за що терпіли наші предки у подібних закладах, ми можемо сьогодні втратити... Наші герої, вмираючи, не були вбиті, бо знали, що лишають нам послання закріплене жертвою, терпінням і смертю у нерівних боях, голодомарах, тюрмах. Спогадуючи героїв Крут, ми бачимо у їх постаттях знак віри у наші власні сили».

 

Після доби у казематах організатори акції виклали напис «Крути» на Театральному майдані міста та провели вечір пам’яті юнаків, які загинули у 1918 році за незалежність України.

 

Джерело: www.tze.org.ua

світлини Оленки Бідованець