//

Католикам Боснії і Герцеговини загрожує винищення

Етнічні чистки спрямовані проти католиків у Боснії та Герцеговині все ще тривають і супроводжуються зростанням ісламського радикалізму. Про це повідомляє місцева Церква і закликає припинити розподіл інтересів. За словами єпископа Перо Судара з Сараєво, Дейтонська мирна угода поклала край громадянській війні, але не запобігла етнічним чисткам, які діють в іншій формі, повідомляє radiovaticana.org.


Доказом цього є міжнародний консенсус щодо так званого поділу країни на Сербську Республіку і Федерацію, де переважають мусульмани. У цій ситуації боснійські хорвати щораз частіше емігрують. Чисельність християнського населення скоротилася від часу Балканської війни майже на половину (від 820 до 460 тис.). Становище тих, хто залишився, може перешкодити вступу Хорватії до Європейського Союзу і закрити кордон з Боснією.

 

«Очевидно, що зараз у світі лунає відгомін цієї напруженості, і, на жаль, обидві сторони використовують релігію в своїх цілях, які не мають з нею нічого спільного, – вважає єпископ Сараєво. – Якщо нетерпимий іслам виходить на перший план в Боснії і Герцеговині, то його першими жертвами будуть наші мусульмани. У нас основною проблемою є політична несправедливість, яка починає бути частиною повсякденного життя. І, на жаль, в цьому беруть участь представники міжнародної спільноти. Хтось зацікавлений у тім, щоб ситуація не внормалізувалася. Між тим, Боснія і Герцеговина могла б стати моделлю і взірцем того, що співіснування можливе і необхідне».