//

Проща до святого Хітону в місті Трір (Німеччина)

Трір – найстаріше місто Німеччини. Жодне місто Німеччини не може пишатись таким комплексом архітектури часів Римської імперії як місто Трір. Також й інші епохи залишили тут свій слід. Значна кількість споруд міста належить до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, а саме: Porta Nigra (Чорні ворота), базиліка Св. Констянтина, Церква Діви Марії і Трірський собор. Місто Трір і організатори в регіоні радо приймають всіх паломників і відвідувачів.


   З 13 квітня по 13 травня 2012 року в найстарішому місті Німеччини - Трір - відбуватиметься особлива подія – Проща до святого Хітону. Паломницький центр спільно з Молодіжною комісією Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ щиро запрошують усіх вирушити в паломництво до Тріру під гаслом «і злучи те, що роз’єднане».


   Святий Хітон – це одяг Ісуса Христа, що є найбільшою цінністю Трірського собору, в якому він зберігається закритим і недосяжним для людського ока впродовж століть. Ця реліквія виставляється для прилюдного почитання вкрай рідко лише з нагоди прощі до святого Хітону.Так в минулому столітті святий Хітон виставлявся лише тричі: у 1933, 1959 і 1996 роках. «Тоді вояки, розіп’явши Ісуса, узяли його одіж та й зробили чотири частини, по одній частині кожному воякові, і хітон. Та був хітон не пошитий, лише ввесь від верху тканий. Тому домовилися між собою: «Не дерімо його, а киньмо на нього жереб, на кого впаде.» А тим же мало здійснитись Писання: «Мою одіж розділили між собою, на шату ж мою кинули жереб» (Пс. 22: 19). Отож і вчинили так вояки» (Ів. 19: 23-24). Про історію святого Хітону довідуємось з легенд і передань, які розповідають нам про те, як Св. Єлена, мати правлячого в 4 столітті в м. Трір імператора Римської імперії Костянтина Великого, віднайшла святий Хітон разом з іншими реліквіями під час свого паломництво до Єрусалиму, після чого подарувала його Трірському собору.


   Приводом для започаткування паломництва до святого Хітону стала наступна історична подія. У 1512 році, під час участі кайзера Максиміліана у роботі Рейхстагу в Трірі, за його наполегливим дорученням святий Хітон було вперше вийнято з головного вівтаря, де він зберігався впродовж століть недоступним для людського ока, та виставлено для огляду кайзером та верховним духовенством. Коли про це довідався народ, то відразу ж зажадав виставлення цієї реліквії для прилюдного почитання всіх вірних, чого й домігся завдяки так званому «руху з низів». З часу цієї першої прощі, що відбулась рівно 500 років тому назад, вже мільйони людей з усього світу здійснили паломництво до святого Хітону. Це були люди віруючі, шукаючі і просто допитливі. Однак усіх їх притягнув і зворушив святий Хітон Господа нашого Ісуса Христа. Проща до святого Хітону у 2012 році є продовженням цієї традиції з усією її багатогранністю. Воно має своє продовження й сьогодні, ставлячи перед нами актуальні питання розбрату, поділу та розколу, даючи водночас і велику надію.


   Християни бачать у цій реліквії не лише одяг. Віруючій людині святий Хітон нагадує Того, Хто Його носив: Ісуса Христа – світло світу і спасителя всіх людей.


   Святий Хітон буде виставлятись в Трірському соборі щоденно (з 10:30 до 21:00) в період з 13 квітня по 13 травня 2012 року. Збагатіться і ви життєдайною благодаттю, що сходить зі святого Хітону. Під час паломництва до святого Хітону «по сусідству» будуть проводитись й інші заходи. Багато людей і закладів братимуть участь у цих заходах і пропонуватимуть своїм гостям різноманітну духовну та культурну програму.


   Всіх зацікавлених в участі у прощі до святого Хітону в місто Трір (Німеччина) просимо звертатися у Паломницький центр та Молодіжну комісію Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ за адресою м.Івано-Франківськ вул.Гарбарська 20. Контактні телефони: (0342)731746, (094)9224746.


Інформаційний центр Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ