//

Мусульмани спалили доми і магазини християн у Єгипті

Натовп із 3-ох тисяч мусульман розграбував і потім спалив будинки і магазини, що належать християнам в одному з єгипетських сіл після того, як поширилися чутки про те, що у місцевого копта-християнина в телефоні появилась фоторгафія дівчинки-мусульманки з цього ж села.

 

Інцидент стався 28 січня в селищі Кобра-ель-Шабрат (ель-Амерія) поблизу Олександрії. В результаті зіткнення поранено двох коптів і один мусульманин - всі вони госпіталізовані.
Мужчина-копт Мурад Самі Гюіргіс, якого мусульмани визнали винуватцем події, добровільно здався поліції в надії, що йому тим самим буде забезпечено захист, а з приводу того, що сталося, буде проведено неупереджене розслідування.

 

«Ми зв'язувалися з силами безпеки, але вони прибули дуже, дуже пізно», - сказав священик Боктор Нашед з церкви св. Георгія в ель-Нахдахе, клірик Коптської Церкви. Підрозділам силовиків, які перебувала всього за два кілометри від місця міжрелігійного конфлікту, знадобилася ціла година для того, щоб прибути в Кобра-ель-Шабрат.

 

За словами коптського священнослужителя силовики, які прибули до місця конфлікту, не затримали жодного з активістів погромів. Замість цього вони порекомендували членам 65 коптських сімей, які проживають у селі, сидіти вдома і не відкривати свої крамниці й магазини протягом усього наступного дня.

 

Священик сказав, що нападники були місцевими сільськими жителями, а не якимись ісламськими радикалами, які прибули здалеку. «Можливо, через відсутність органів безпеки вони думають, що можуть робити все, чого їм захочеться», - поскаржився коптський священик.

 

Тим не менш, деякі свідки злочину серед  коптів стверджують, що серед нападників були члени салафітскіх ісламських угруповань, а також члени ісламістського руху "Брати-мусульмани". Свідки також повідомляють, що мусульмани, заблокувавши дорогу, не дозволили пожежній команді прибути в селище для гасіння пожеж у будинках християн, через що вони згоріли дотла.
 

 

За матеріалами: sedmitza.ru