//

Відійшов до Господа найстарший за свяченнями душпастир УГКЦ

У Торонто на 101-му році життя 1 лютого помер о. Іван Мак — один з трьох найстарших священиків УГКЦ, що переступили столітній поріг віку. Прощання з о. Іваном Маком відбудеться 6 лютого в одному з храмів Торонто (Успення Пресвятої Богородиці або св. Миколая), священичий похорон — наступного дня, 7 лютого.

 

Довідка:

Іван Мак народився 6 липня 1910 року у Дрогобичі. Навчався у семінарії в Перемишлі, висвячений владикою Йосафатом (Коциловським) 4 березня 1934 року. Служив у парафіях тодішньої Перемисько-Самбірсько-Сяноцької єпархії (нині це захід та північ Львівської області, прикордонні території Польщі). За тверді українські переконання отець зазнав переслідувань польської влади, а його молодшу сестру у червні 1941 року розстріляли у радянській тюрмі. Наприкінці Другої світової війни виїхав до Австрії, а звідти — до Канади.

 

Впродовж 1948–1984 років о. Іван Мак служив у парафіях п’ятнадцяти різних місцевостей Канади і Сполучених Штатів, розділяючи долю українських переселенців третьої повоєнної хвилі. Останню чверть віку прожив у Торонто.

 

Отець Іван душпастирював майже 77 років, до останніх днів зберігаючи ясний розум та зацікавлення довколишнім світом, займаючи активну життєву позицію та матеріально допомагаючи ближнім — знайомим і незнайомим.

 

Джерело РІСУ