//

У Женеві глави європейських Церков говорили про кризу довіри до інституцій

В періоді кризи Церкви також втрачають довіру до різних установ, типу уряди, банки чи підприємства,– про це йшлося на зустрічі католицьких і некатолицьких глав Церков Європи, яка на днях завершилася у Женеві. Щорічні зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи та Конференції Європейських Церков відбуваються вже впродовж 40 років. Як інформує Радіо Ватикану, цього разу першочерговими темами для обговорення були актуальні виклики Старого Континенту. Учасники зустрічі ствердили, що поряд із економічними проблемами зростає криза довіри до інституцій, в тому числі і Церков. Європейці очікують від них більшої прозорості та надійності.


Як ми раніше повідомляли, у зустрічі взяв участь Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Женеві. На його думку, нові виклики для Європи все більше схиляють християн до співпраці.


В інтерв’ю для Радіо Ватикану папський дипломат зазначив: «З’являються нові культурні аспекти, нова вразливість у європейській культурі. Я маю на увазі схильність до приватизації релігії і накидання Європі певної ідеології. Її презентують як нейтральну, однак насправді вона накидає власні критерії, рішення і стиль життя, які виключають віру, наприклад, християнську. З другої сторони, у Європі відбуваються важливі демографічні зміни, що в свою чергу викликає проблеми у стосунках з релігійними меншинами. Саме над цими питаннями застановлювалися учасники зустрічі».


Близько 20-ти осіб брали участь у дискусії, пам’ятаючи, що основним їх завданням є передавання віри.


«Знаємо, що наразі маємо ділитись інформацією про те, як окремі християнські деномінації підходять до вирішення цих проблем. Однак, про спільну діяльність ще зарано говорити»,– додав Архиєпископ Томазі.