//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22 – 28 січня)

Неділя.  Традиційна коротка проповідь Папи Бенедикта XVI перед молитвою «Ангел Господній» минулого тижня була присвячена темі Тижня молитов за єдність християн, яка звучить: «Усі ми будемо перемінені перемогою Господа нашого Ісуса Христа». Святіший Отець зазначив, що ми покликані «споглядати Христову перемогу над гріхом та смертю, тобто – Його Воскресіння, як подію, яка радикально перемінює тих, хто вірить у Нього та відкриває їм доступ до невмирущого життя», адже прийняття перемінюючої сили віри в Ісуса «підтримує християн також і в шуканні повної єдності між собою».

 

Вівторок. У вівторок відбулась презентація Послання Бенедикта XVI на 46-й Всесвітній день засобів масової комунікації на тему: «Мовчання і Слово: шлях до євангелізації». Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, голова Папської ради зі засобів масової комунікації під час презентації зробив коротке резюме послання Святішого Отця, наголошуючи на важливості такого аспекту людських відносин, як поєднання мовчання і слова.

 

Цього дня Понтифік прийняв відставку владики Філіпа Жан-Луї Бретона з посади єпископа Айре ет Дакс. На його місце було призначено владику Ерве Ґашігнарда, який до того часу був титулярним єпископом Бісульдіно та помічником єпископа в Тулузі.

 

Середа. В середу, 25 січня, на загальній аудієнції Папа Бенедикт XVI поділився з вірними своїми роздумами щодо Архиєрейської молитви Ісуса Христа, записаної в 17 главі Євангелія від Івана. Папа звернув увагу на головні елементи і прохання цієї Ісусової молитви: готовність увійти в Божий задум спасіння; об’явлення людям Божого імені, тобто Божої присутності між людьми; в центрі молитви є прохання про освячення учнів, що означає передачу у власність Бога та прохання за Церкву всіх часів, тобто і за нас. «Ісус молиться за те, щоб Його учні були одно. Завдяки цій єдності, отриманій та збереженій, Церква може простувати “у світі”, будучи не “від світу”, та жити місією, дорученою їй, щоб світ увірував в Сина і в Отця, Який Його послав», – сказав на завершення Бенедикт XVI.

 

25 січня в Базиліці св. Павла за мурами відбулася урочиста вечірня з нагоди свята Навернення св. апостола Павла. Її очолив Папа Римський Бенедикт ХVI. У своїй проповіді Папа сказав: «Об'єднані у Христі, ми покликані розділяти Його місію, яка полягає у несенні надії туди, де панують несправедливість, ненависть і безнадія. Розділення між нами затьмарює світло нашого свідчення про Христа. Повна єдність, якої очікуємо з творчою надією і про яку з вірою молимося, не є другорядною перемогою, але найважливішою перемогою для блага людської сім'ї».

 

Також у середу було оприлюднено послання Папи Бенедикта XVI на Всесвітній день місій, який цього року відзначатиметься 21 жовтня. Його тема: «Покликані спричинитися до сіяння Слова істини», а присвячене воно 50-й річниці Декрету ІІ Ватиканського Собору про місії «Ad gentes», Рокові віри та Синодові Єпископів на тему нової євангелізації.

 

Як заявив секретар мексиканського єпископату єпископ Рене Віктор Родрігес Гомес, Церква в Мексиці сподівається, що візит Папи буде сприяти подоланню злочинності: «Це може бути час перемін, навернення, щоби злочинні групи спам’яталися, яку шкоду вони роблять для суспільства і країни».

 

В середу, у відповідь на нещодавні повідомлення ЗМІ про можливу поїздку Папи до Лівану цього року, прес-служба Ватикану повідомила, що такого візиту на разі не планують.

 

25 січня Папа здійснив ряд призначень у двох ватиканських дикастеріях. Підсекретарем Конгрегації у справах єпископів було призначено о. Удо Брайтбаха, котрий раніше був керівником одного з відділів цієї конгрегації.
Консультантами Конгрегації віровчення стали: о. Паоло Мартінеллі, капуцин, декан францисканського інституту духовності в Папському Університеті «Antonianum» у Римі, і о. Мауріціо Грончі, доцент богословського факультету Папського університету «Urbaniana» в Римі.

 

Також Папа прийняв відставку Архиєпископа Аваріста Пінто з посади Архиєпископа-Митрополита Карачі (Пакистан). На його місце було призначено владику Йосипа Кутса, колишнього єпископа Файсалабад.

 

Отець Поль Абель Мамба, Апостольський адміністратор Зігіншор (Сенегал) був призначений єпископом Зігіншор.

 

Четвер.  26 січня, з нагоди 100-ї річниці заснування Папських духовних семінарій у Катанцано, Умбрії та Неаполі, Святіший Отець Бенедикт ХVI прийняв на аудієнції викладачів та семінаристів цих трьох закладів. Звертаючись до зібраних, Папа наголосив на тому, що «більш ніж священики виховані, красномовні і освічені, потрібні священики святі, які несуть святість».

 

В четвер відбулись перемовини між Святим Престолом і державою Ізраїль під час якої відбувся «істотний прогрес» у бік остаточної угоди з невирішених питань. Про результати перемовин зазначається у комюніке.

 

В цей день до вічності відійшов 86-тирічний владика Хуан Фреміот Торрес Олівер, почесний єпископ Понсе (Пуерто-Рико).

 

П’ятниця. У п’ятницю Бенедикт XVI зустрівся з членами Конгрегації віровчення з приводу пленарної сесії цієї дикастерії. Темою зустрічі була християнська єдність. Папа зазначив, що сьогодні Церква стоїть перед викликом, пов'язаним із кризою віри і втратою почуття релігійності в суспільстві, тому місія полягає в тому, щоб «зробити Бога знову присутнім в цьому світі і запалити людей вірою».

 

27 січня Святіший Отець призначив владику Санто Ґансемі титулярним Архиєпископом Умбріатіко і Апостольським нунцієм Соломонових островів, а владику Лучано Руссо титулярним Архиєпископом Монтеверде.

 

Владика Хуліо Мірат був призначений титулярним Архиєпископом Оранжу і Апостольським нунцієм Замбії.

 

Пропонуємо до вашої уваги повний текс послання Папи Бенедикта ХVI на 46-ий Всесвітній День соціальної комунікації, а також повний  текст послання Святішого Отця з нагоди ХХ Всесвітнього Дня хворого.