//

Відбулася презентація монографії "Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIIIст"

31 січня 2011 року о 16:00 у митрополичих палатах собору Св.Юра відбулася презентація монографії історика, декана гуманітарного факультету Українського католицького університету Ігоря Скочиляса «Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIIIст.: організаційна структура та правовий статус».

 

Вступне слово виголосив ректор Католицького Університету о-др Борис Гудзяк, про важливість та фундаментальне значення для нашої церкви, а й загалом для історії України цього видання.

 

Преосвященніший владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархїі УГКЦ зазначив, що історія церкви це є твір історії спасіння в певних обставинах і на певних територіях після місйного наказу Ісуса Христа: «Ідіть і проповідуйте», тобто, що історія є сповненням Євангельскої проповіді. Для нас з вами є особливо важливо як творилася історія Львівської Архиєпархії, бо ми тут живемо, працюємо та служимо. «Ця монографія легко читається бо є дуже цікавою і містить багато архівних матеріалів», - зауважив Владика Венедикт.

 

Високопреосвященніший Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський подякував авторові за такий вагомий з історичної точки зору твір, вагомість якого полягає у послідовному та ґрунтовному дослідженні першоджерел. Ця монографія відкриває величні горизонти духовного впливу Святоюрської гори у різні, часом драматичні історичні періоди нашої історії. «Зокрема мене вразив детальний опис фактів і свідчень, що стосується чудотворної Ікони Теребовлянської Божої Матері», - наголосив Владика Ігор.

 

Варто зазначити, що видання монографії підготовлене до друку спільними зусиллями Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського Національної академії наук України та Інституту Історії Церкви Українського Католицького Університету

 

Монографія присвячена дослідженню організаційної структури та правового статусу Галицької (з 1539 р. – Львівської) єпархії від часу її заснування в середині XII ст. до кінця XVIII ст. У роботі, що опирається на багату джерельну базу, сучасний науковий інструментарій і міждисциплінарний підхід, особливу увагу звернено на тісний зв’язок між тогочасною українською (руською) культурою та Східною церквою (Православною, а з 1700 р. й Унійною).

 

Для фахівців з історії та культури України домодерної доби, а також студентів і всіх тих, хто цікавиться історичною традицією й духовним життям сучасних християнських Церков у країнах Східної та Центрально-Східної Європи.

 

Віра Ценглевич,
прес-служба Львівської архиєпархії

Джерело: www.ugcc.lviv.ua