//

Чи стане ЄС на захист переслідуваних християн?

Чорним днем в історії Європейського Союзу назвав міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні позицію міністрів закордонних справ інших країн ЄС, які не погодилися стати на захист переслідуваних християн. Вчора з ініціативи Італії на щомісячній нараді міністри мали прийняти декларацію про релігійні переслідування і особливо закцентувати на нападах на послідовників Христа. Однак, у тексті, підготованому головою дипломатії ЄС, Кетрін Ештон, ця тема обмежилась загальними заявами, а слово "християни" не з'являється жодного разу.

 

Проти такої байдужої позиції висловили заперечення ще кілька країн ЄС, включаючи Польщу. "Якщо ми, як ЄС хочемо висловити свою позицію, то нема чого ходити навколо і говорити про всі релігії, - сказав міністр Польщі Радослав Сікорський. - Щоб бути ефективними, ми мусимо назвати це проблемою, і радикалам, і урядам країн, де це відбувається, надіслати чіткий сигнал: ми стежимо за цим питанням і не забуваємо,"- впевнений глава польської дипломатії. Він також запропонував, що дипломатія ЄС створила департамент моніторингу релігійної свободи.

 

Як повідомив глава італійської дипломатії, на захист християн висловились в 15 країнах. Проти були Люксембург, Португалія, Іспанія та Ірландія. Було ухвалено рішення обговорити цей документ пізніше. "Декларація, без згадки про християн буде не дуже ефективною", - вважає міністр Фраттіні. На його думку, вчорашня поразка є наслідком крайнього секуляризму, який псує репутацію Європи.

 

За матеріалами Radio Watykanskie