//

Asia News просить уряд Китаю звільнити трьох єпископів і шістьох священиків

Коли заходить мова про свободу віросповідання, Церква в Китаї зазвичай спалахує протиріччями. Згідно з останніми повідомленнями, китайський уряд утримує під вартою трьох єпископів та шістьох священиків у в'язниці або у трудових таборах. Їх ситуацію постійно моніторить Католицьке інформаційне агентство Asia News, яке розпочало кампанію, закликаючи парламент Китаю звільнити цих ув'язнених.


Директор Asia News, о. Бернардо Цервелера говорить: "Ми знаємо, чому вони перебувають у в'язниці: вони там, бо вони відмовляються відкривати себе Патріотичній Церкві, і через це вони ізольовані від населення і більше не можуть вершити своє служіння".

 

Asia News регулярно підтримує кампанії щодо прав людини. Упродовж багатьох років вони боролися за звільнення Джеймса Су Чжіміня і Косми Ші Енксіанга, двох підпільних єпископів, які залишаються вірними Риму. Третій – єпископ Ву Куінджінг, який належить до "офіційної Церкви Китаю." Згідно з останніми повідомленнями його утримують під домашнім арештом.

 

Отець Бернардо Цервелера зауважує, що китайський шлях лібералізації  економічної політики, що ігнорує скарги на релігійну свободу, не може тривати вічно. Далі він продовжує: "Уряд Китаю отримує стільки оплесків за друге місце у світовій економіці, за значний розвиток країни з дуже великим збільшенням валового внутрішнього продукту, однак є недолік – їхній погляд на релігійну свободу, який необхідно виправити, якщо вони хочуть представляти себе як світового лідера".

 

Навіть Папа Римський Бенедикт XVI призначив день молитви за Церкву в Китаї, що відзначається щороку 24 травня. Його було задумано як спосіб сприяння єдності серед китайських католиків, які розділені на дві групи: одна – це Патріотична Церква, яка падає під егідою китайського уряду, а друга – підпільна Церкви, які залишається вірною Риму.