//

Octava Dies: Євангелізація та єдність

«Нова євангелізація може бути пліднішою, якщо всі християни разом звіщатимуть істину Євангелія Ісуса Христа та даватимуть спільну відповідь на спрагу наших часів» – сказав Папа Бенедикт XVI під час загальної аудієнції 18 січня, на початку Тижня молитов за єдність християн, і слова якого пригадує о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканських Радіо та телецентру, в своїй редакторській рубриці «Octava Dies», якою розпочинається однойменний суботній підсумковий інформаційний випуск Ватиканського телецентру. Роздумуючи над роллю єдності в контексті євангелізації, о. Ломбарді продовжує:

 

«І ще один раз здається очевидним те, наскільки екуменічні зусилля є важливими і приналежними до місії Церкви в сучасному світі та до головних напрямків його понтифікату Бенедикта XVI. Тема “нової євангелізації”, яка веде нас до Синоду Єпископів, що відбудеться цієї осені, є, по-суті, екуменічною, але і “Рік віри”, проголошений Папою, матиме екуменічний вимір також і на вселенському рівні, що підкреслено особливими богослуженнями, як це пояснюють нещодавні вказівки Конгрегації Доктрини віри, пригадуючи про те, що “єдність всіх християн є одним з головних намірів Другого Ватиканського Собору”, 50-річчя якого незабаром буде відзначатися.

 

Духовна спрага нашого часу вимагає спільної вірогідної та ефективної відповіді, не зважаючи на труднощі. Папа, промовляючи цими днями до фінляндської лютеранської делегації, зауважив, що “останнім часом питання моралі стали однією з точок відмінності між християнами”, в той час, як “глибока згода між християнами щодо антропологічних питань може допомогти суспільству та політикам приймати мудрі і справедливі рішення, які стосуються важливих тем у сфері людського життя, родини і статевості”. У підсумку, йдеться про єдність для сопричастя у вірі та єдність для служіння поступові людства».

 

Джерело: Радіо Ватикан