//

Зустріч Папи з президентом Парагваю можлива

Минулого місяця Папа Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти нового посла Парагваю, Естебана Крісковіча. Нещодавно призначений посол розповів в інтерв’ю для порталу Vatican Insider про покращення стосунків між Апостольською Столицею та Парагваєм, між якими існувала певна напруга внаслідок обрання президентом колишнього католицького єпископа Фернандо Луґо.


Дипломатичні стосунки між Ватиканом та Парагваєм є специфічними. Ця південноамериканська країна є єдиною в світі, якою управляє колишній католицький єпископ Фернандо Луґо. Народ обрав його під час голосування 2008 року, і це обрання не обійшлось без напруги у церковній сфері. Однак зараз виглядає на те, що інституційні тертя залишились в минулому, оскільки для Риму Луґо завжди буде «сином Церкви».


Політична кар’єра Луґо ніколи не отримувала схвалення Ватикану; більше того, у 2007 році він був покараний покаранням divinis за порушення канону 1333 Кодексу канонічного права, який забороняє священикам проводити політичну діяльність. Однак попередження та заклики до послуху не стримали єпископа, і він продовжив просуватись у політичній кар’єрі. І тоді Папа прийняв безпрецедентне рішення і прийняв відставку Луґо.


Посол Крісковіч розповів у інтерв’ю, що під час зустрічі з Понтифіком Бенедикт XVI коротко запитав його про президента. Посол скористався нагодою, щоб розповісти Папі, що у формальному листі до Держсекретаря Ватикану президент подякував за проведення 12 грудня Літургії з нагоди 200-ліття незалежності Латинської Америки, а також запросив Папу відвідати Парагвай. За словами посла, ця подія була б величезним благословенням для їх народу.


Посол Парагваю також зазначив, що докладе усіх можливих зусиль, щоб покращити відносини його країни з Ватиканом, однак додав, що напруга у відносинах вже в минулому: «На даний час кризова ситуація чи конфлікт минули.»


На питання чи можлива зустріч Папи з президентом Луґо, посол відповів: «Ніколи не слід відкидати можливості. Я не можу дати обширної відповіді, але вважаю, що відкриті усілякі можливості для поєднання Церкви і Держави та для досягнення загального добра народу».


На фото: президент Парагваю Фернандо Луґо