//

Бенедикт XVI до єпископів США: Моральне навчання не обмежує, але звільняє

 19 січня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції групу американських єпископів, які прибули до Риму в межах візиту "ad limina apostolorum", повідомляє radiovaticana.org. У своїй промові до єрархів Папа наголосив, що під час візиту в США 2008 року він мав чудову нагоду поміркувати про релігійну свободу і взаємини між культурою і релігією. Святіший Отець зазначив, що в Америці баланс між цими двома аспектами закріплений в конституції країни і сьогодні важливо його дотримуватися перед новими культурними течіями, "які не лише є протилежними моральному вченню юдейсько-християнської традиції, але навіть ворожими християнству за своєю природою". "Якщо культура намагається знищити вимір нескінченної таємниці та закритися на трансцендентну правду, вона неминуче бідніє і стає жертвою самої себе", – сказав Бенедикт XVI. Папа закликав єрархів проголошувати, що Церква пропонує Євангеліє як ключ до людського щастя і соціального процвітання. Понтифік закликав єпископів боротися з індивідуалістичними тенденціями в житті суспільства і спробами розвитку уявлення про свободу, що відділене від моральних істин. "Церква пропонує своє моральне навчання не як те, що обмежує, але те, що звільняє і дає основи для безпечного майбутнього", – сказав Святіший Отець.

 

Понтифік зазначив, що "відділення Церкви від держави не означає, що Церква має мовчати щодо деяких питань, а держава не має звертати уваги на позицію віруючих під час обговорення цінностей, які будуть визначати майбутнє нації". До того ж Папа звернув увагу на спроби обмежити релігійну свободу в США, які відбувалися впродовж останніх років.

 

Святіший Отець зазначив, що відповідно до проблем дуже важливо займатися вихованням і освітою мирян, які, маючи критичний погляд щодо домінуючої культури, мали б мужність протистояти секуляризму та спробам відокремити Церкву від участі в житті суспільства.