//

У Північній Ірландії хотіли підірвати католицьку школу

Британські сапери знешкодили саморобну бомбу, яка знаходилася неподалік католицької школи св. Терези у західній частині Белфаста.

 

Північноірландська поліція повідомила, що бомбу знайшли недалеко від місця, де вночі сталася пожежа. Вогонь знищив магазин, який знаходився навпроти школи.

 

Жодне з парамілітарних угруповувань, які діють у Північній Ірландії, не зізналося до цієї спроби замаху. У минулому протестантські екстремісти неодноразово підкладали бомби поблизу католицьких шкіл. Так само католицькі дисиденти з Ірландської Республіканської Армії чинили підпали, сподіваючись, що таким чином заманять поліцію у пастку.

 

Північна Ірландія - одна з чотирьох частин Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

 

Північна Ірландія багато років була ареною гострого етно-політичного конфлікту між «націоналістами»-католиками і «юніоністами»-протестантами. Націоналісти виступали за політичне приєднання Північної Ірландії до решти Ірландії, а юніоністи хотіли залишитися у складі Сполученого Королівства.

 

10 квітня 1998 року була підписана мирна угода, згідно якої католицькі та протестантські формування зобов’язувалися припинити військові дії та роззброїтись.

 

За матеріалами: CREDO