//

Ключ до духовного очищення – у системі цінностей та ідей, – Мирослав Маринович

Ключ до духовного очищення – у системі цінностей та ідей, довкола яких люди готові об’єднуватись і заради яких готові пожертвувати навіть своїм життям. Цінності формулює інтелект, проте перевірка їх відбувається через готовність пожертвувати заради них якимись благами.

 

Таку думку висловив проректор із призначення та місії Українського католицького університету, правозахисник Мирослав Маринович на «Українській правді» у статті «Ще раз про ініціативу «Першого грудня».

 

Нагадаємо, що до ініціативної групи «Першого грудня», створеної у 20-ту річницю референдуму за незалежність, долучилися В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. 14 грудня представники ініціативної групи оприлюднили декларацію на знак солідарності з думками, викладеними у Зверненні традиційних Церков (УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ) до українського народу щодо суспільної ситуації в Україні.

 

Мирослав Маринович стверджує, що справжні зміни в суспільстві починаються з духовної трансформації людей: «Можна запозичити чудові моделі парламентаризму й демократії, однак, якщо люди в цій державі деградують духовно, ті моделі не спрацюють».

 

Отож, за словами правозахисника, ключ до духовного очищення не в тому, «що людям дарується вмілий ватажок чи запальний вождь, який спроможний переламати пасивність народу й повести його за собою. Важливо зрозуміти, що на духовному рівні наш національний організм вразила ракова пухлина і метастази поширилися по всіх суспільних вимірах. Якщо не отямимось, нас лікуватимуть «хімією» та опроміненням, які вбивають заражені клітини, але не гарантують народження доброякісних».

 

На думку Мирослава Мариновича, важливо насправді не те, скільки людей підпишуться під зверненням ініціативної групи, «а те, скільки зважиться жити по правді й у згоді зі власним сумлінням. Це ми повинні вирішити самі – вписати у своєму серці та зробити законом нашого життя», – йдеться у статті.

 

Джерело: ucu.edu.ua