//

Мексика: Церква серед жертв злочинності

Церкви в Мексиці все частіше стають жертвами злодіїв. Впродовж останніх 17 років кількість нападів на святині зросла на 600 відсотків. Оцінюється, що щотижня в цій країні обкрадають 26 церков. Сума крадіжок сягає 8 мільйонів доларів на рік. Таким чином Мексика опинилася на чолі країн, в яких широко розповсюджені крадіжки в святих місцях. В чорному списку вона обігнала Колумбію, Бразилію, Гватемалу і Венесуелу.

 

Грабіжники мають каталоги витворів мистецтва, які показують потенціальним клієнтам, або ж свої комерційні пропозиції поширюють в Інтернеті. Неодноразово крадіжки вчинялися за дорученням галереї мистецтва чи приватних колекціонерів. Припускається, що більшість викрадених творів потрапляють до Сполучених Штатів та країн Південної Америки і Азії.

 

Крадуть навіть церковні дзвони. Вони стають здобиччю так званих „шукачів міді”, які викрадають в середньому 50 дзвонів щороку. Ці «шукачі» полюють на такі дзвони, що мають щонайменше два століття, оскільки їх виконано з металу високої якості.

 

Серед грабіжників не бракує також тих, хто систематично спорожнює церковні скарбнички, що дуже поширено в Базиліці Матері Божої з Гвадалупе.

 

Близько 40 відсотків нападів на церкви в Мексиці є виразом релігійної нетерпимості.

 

За матеріалами Radio Watykańskie