//

Новий секретар Конгрегації у справах єпископів

Папа Бенедикт XVI призначив Архиєпископа Лоренцо Балдіссері, який досі був Апостольським нунцієм у Бразилії, секретарем Конгрегації у справах єпископів, повідомляє wiara.pl. На цій посаді він змінив Архиєпископа Мануеля Монтейро де Кастро, якого Святіший Отець 5 січня цього року призначив Великим Пенітенціарієм, а 6 січня іменував його кардиналом.

 

Архиєпископу Лоренцо Балдіссері 71 рік, він народився 29 вересня 1940 року в місті Барга, у Тоскані, провінції Лукка. Священичі свячення отримав 29 червня 1963 року. Навчався у Папській Церковній Академії , отримав докторат із канонічного права, з 3 грудня 1973 року працював у дипломатичній службі Святого Престолу. Потім був папським представником у Гватемалі, Японії, Бразилії, Парагваї, Франції, Зімбабве та Гаїті. 15 січня 1992 року Іван Павло II призначив його титулярним Архиєпископом Діоклеціана і Апостольським нунцієм на Гаїті. Єпископські свячення прийняв 7 березня того ж року з рук кардинала Анджело Содано. Від 6 квітня 1995 року був нунцієм у Парагваї і 19 червня 1999 року – в Індії та Непалі, а 12 листопада 2002 року – в Бразилії, де й працював досі.

 

Конгрегація у справах єпископів, окрім того, що входить до компетенції Конгрегації у справах євангелізації народів і Конгрегації Східних Церков, займається  створенням, об'єднанням, розподілом та ліквідацією єпархій та інших церковних структур, а також створенням ординаріатів. До компетенції Конгрегації належить забезпечення всього, що стосується призначення єпископів, належного виконання їхнього служіння, ведення переговорів із державними органами з питань, пов'язаних зі змінами і структурі окремих Церков, оголошення про канонічні візитації, підготовка офіційних візитів єпископів  "ad limina Apostolorum". Також ця дикастерії розглядає питання, пов'язані з роботою партикулярних Синодів, утворення єпископських конференцій, розгляд їх статутів, прийняття їх актів і розпоряджень, а після консультацій із пов’язаними дикастеріями видає необхідні розпорядження. А ще Конгрегація відповідає за все, що стосується особистих прелатур. Нагадаємо, що Префектом Конгрегації у справах єпископів від 30 червня 2010 року є канадський кардинал Марк Уелле.