//

На Римську Курію чекають зміни?

Після того, як Папа Бенедикт XVI оголосив про скликання Консисторії, починають ширитись чутки про те, що на Римську Курію чекають зміни. Ватиканіст Марко Тосатті на сторінках порталу Vatican Insider розповідає про те, що ці зміни є неминучими, а найважливіша з них відбудеться у Конгрегації доктрини віри.


Як зазначає ватиканський журналіст, теперішній префект Конгрегації доктрини віри, Вільям Джозеф Левада, хоче піти з посади через досягнення 75 річного віку, а також у зв’язку із проблемами зі здоров’ям.


Кілька тижнів тому експерти вважали, що на цій посаді кардинала Леваду замінить Герхард Людвіг Мюллер із Регенсбургу, до котрого Папа Бенедикт XVI ставиться із великою повагою. Однак тепер ситуація змінилась.
Конгрегацію доктрини віри очолить кардинал Анджело Амато, якого Папа дуже добре знає, і котрий зараз є префектом Конгрегації у справах канонізації святих.


В свою чергу святих тепер буде "доручено" кардиналу Анджело Комастрі, архипресвітеру базиліки св. Петра. За словами ватиканіста Тосатті, така кандидатура не задовольняє усіх у вищій єрархії, оскільки вони вважають, що такий молодий кардинал (1943 р.н.) міг би вкласти свій запал і бажання до активної діяльності задля ширшого блага вселенської Церкви.


Стосовно ж  64-річного регенсбурзького Архиєпископа Мюллера, котрого дуже поважає проф. Ратцінгер, ватиканіст зазначає, що він, як експерт у сфері екуменізму, сучасного богослів’я, християнського розуміння одкровення, богословської герменевтики та еклезіології, завжди прагнув навчати молодих науковців. Він має багато студентів у всьому світі, з якими підтримує контакти навіть після призначення єпископом. Деяких з них він підтримував фінансово. Багато теперішніх німецьких, і не лише, викладачів були саме його студентами.


Отож тепер ватиканіст передбачає, що Архиєпископ Мюллер замінить кардинала Раффаеле Фаріна на посаді Архіваріуса та бібліотекаря Святої Римської Церкви. Салезіанець кардинал Фаріна (1933 р.н.) вже впродовж кількох років чекає на відхід на емеритуру.


Наступного тижня запланована зустріч невеликої Комісії, організована префектом Конгрегації єпископів, кардиналом Уелле, на якій будуть присутні вищі представники Державного Секретаріату та інші кардинали, котрі розглянуть кандидатури для призначення на посаду патріарха Венеції.