//

Про П’ятдесят п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

П’ятдесят п’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Львові-Брюховичах,  26-27 грудня  2011  року.

 

На початку синодальних засідань Блаженніший Святослав привітав нових митрополитів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ – Владик Ігоря (Возьняка), Володимира (Війтишина) та Василя (Семенюка), а також нового Правлячого Архиєрея Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Владику Ярослава (Приріза), які вперше беруть участь у синодальних засіданнях після їхніх нових ієрархічних призначень.

 

Головною темою цієї сесії Синоду було питання про служіння мирян у парафії. Про роль мирян у концепції «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» зі Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року доповідав Владика Богдан (Дзюрах), заступник керівника Робочої групи щодо реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року, а про План заходів проведення Року покликання з наголосом на покликання мирян доповідав пан Юрій Підлісний, голова Комісії у справах мирян УГКЦ. У контексті розгляду головної теми також було заслухано проміжні звіти: з праці групи експертів для доопрацювання документа про візитацію парафії єпископом, про яку доповів Владика Тарас (Сеньків); з праці Робочої групи для вивчення діяльності «Руху для кращого світу», який започаткував отець Рікардо Ломбарді - доповів Митрополит Ігор (Возьняк) та звіт з праці Робочої групи з канцлерів єпархій та екзархатів і працівників Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ для осучаснення типового уставу парафії УГКЦ в Україні, який представив Владика Дмитро (Григорак), голова цієї Робочої групи.

 

У розділі фінансового блоку питань було заслухано звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ та обговорено питання про потребу створення Патріаршої фундації.

 

У контексті приготування до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України було розглянуто та затверджено План проведення Євхаристійного тижня 1-7 червня 2012 року з нагоди Року Святих Таїнств, який представив отець Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

 

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, з часу минулої сесії Синоду, доповів отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а отець Петро Баран, ЧНІ, голова Комісії  у справах монашества (яка постановою Синоду Єпископів УГКЦ 2011 року піднесена до рівня Патріаршої, тобто такої, яка діятиме для всієї УГКЦ – в Україні й на поселеннях) розповів про її діяльність упродовж минулого року, який був присвячений покликанню до богопосвяченого життя.

 

Окрім цього було обговорено питання та прийнято відповідні рішення щодо статистичної інформації у Верховному Архиєпископстві, про яку доповів пан Роман Какалюк, працівник відділу статистики Патріаршої курії УГКЦ, а також, питання про стан організації проведення у різдвяний час 2012 року акції «Колядуймо на собор» для збору пожертв на завершення будівництва Патріаршого центру в Києві та програму підготовки до Євро’2012 у окремих єпархіях та екзархатах Верховного Архиєпископства.

 

П’ятдесят шосту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у лютому 2012 року.

 

Секретаріат Синоду Єпископів Києво-Галицького
Верховного АрхиєпископаУГКЦ

 

Джерело: www.ugcc.org.ua