//

Церкви Непалу на Різдво не змогли вмістити всіх вірних

Святкування Різдва в Непалі в цьому році було рекордним, оскільки ніколи ще в історії цієї невеликої держави різдвяні святкування не збирали такої кількості людей. На католицькі Літургії і протестантські богослужіння прийшли тисячі нехристиян. Єпископ Катманду Ентоні Шарма розповів, що на різдвяній Літургії у катедральному соборі Благовіщення в Латіпурі, що вміщає тисячу осіб, було вдвічі більше присутніх. Йдеться про той самий храм, де два роки тому відбувся теракт.


Прелат повідомив, що багато хто був змушений стежити за Літургією з вулиці, тому правоохоронні органи мусіли тримати ворота храму відкритими – всупереч порядку, встановленому через високий ризик нових нападів. У своїй проповіді монсеньйор Шарма, звертаючись не тільки до християн, але й до сотень гостей інших віросповідань, закликав всіх «наслідувати приклад Христа, який пожертвував життям заради людства». Він також попросив вірних різних релігій разом прагнути до встановлення миру.


На богослужіння протестантської громади також прийшли тисячі людей. Протестантський єпископ Катманду Нарайян Шарма розповів, що в церкві Гіанешвор теж не вистачало місця для всіх.


У центрі столиці теж зібралося безліч людей, які святкували Різдво, – після падіння в 2006 році індуїстської монархії було вирішено зарахувати цей день до державних свят, щоб заохотити туристів. Відновлення безпеки дозволило християнам відправляти Літургії відкрито, виставляти священні образи і прикраси в магазинах, біля храмів і осель.


Сьогодні в Непалі католицтво сповідують понад 10 тисяч осіб – на 4 тисячі більше, ніж у 2006 році, коли було проголошена світська держава. У цьому році влада Непалу вирішила організувати і низку світських святкових заходів, щоб зацікавити гостей країною: пройшли різдвяні концерти, дітям роздали подарунки, відбулися народні гуляння і танці. Нішант Шрешта, менеджер з маркетингу в одному з найбільших торгових центрів столиці, висловив своє здивування тим, як активно індуїсти святкують Різдво. «Це означає, що кількість християн швидко зростає в нашій країні, – заявив він. – Як приємно бачити, що люди розділяють цінності миру і гармонії, символи християнського свята».

 

За матеріалами: radiovaticana.org