//

Селективні аборти в Індії – щоденне явище

Спланованим нападом на Христа і на людське життя назвав голова Єпископської Конференції індійські масові аборти дівчаток у цій країні. Кардинал Освальд Грасіас на Літургії у день Немовлят називав Іродом сучасного суспільства тих, хто порушує права людини, здійснюючи дітовбивство.

 

Кількість абортів, пов'язаних з вибором статі, в Індії постійно зростає. Аналіз цього явища проводить Міжнародний центр досліджень в галузі охорони здоров'я і Університет Торонто. Згідно з дослідженнями, за останні 30 років в Індії через аборти загинуло понад 12 мільйонів дівчаток, у тому числі 6 мільйонів від 2001 року. Тим часом народжуваність помітно падає, а дохід і освіченість середньостатистичного мешканця Індії помітно зростає. Той факт, що розвивається все більше індійських компаній і домашніх господарств, які потребують чоловічого керівництва, сприяє орієнтації на перевагах сина і вибіркових абортах щораз більших масштабів.

 

Перевага для новонароджених хлопчиків і небажання дівчаток корениться і в упередженнях індуїстської культури. Вважається, що людина не може досягти мокші (звільнення), якщо не має сина, який буде виконувати останній обряд помазання одного з батьків, передбачений в індуїстських писаннях. Історичні релігійні санкції, які застосовують щодо «небажаних» дівчаток, підготували ґрунт для системи високого посагу, яка додає нових труднощів для сім'ї, що має дочку. Через це часто подружжя робить аборт відразу ж після визначення статі плода, що є незаконним у Індії. Бідні родини відмовляються і залишають або навіть вбивають небажаних дівчаток. Зараз в індійському суспільстві селективні аборти дівчаток щоденне явище.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie