//

Європейська цивілізація не встоїть без віри

Виступ Бенедикта XVI перед Римською курією і зокрема тлумачення Папи причини європейської кризи як краху в ділянці етики і віри прокоментували відомі співпрацівники Папи.


Постійний спостерігач Святого Престолу при Раді Європи, о. Альдо Джордано заявив, що «Папа чітко бачить відсутність у європейців ідеї, сенсу, візії. І це пов'язано з вірою, бо ця цивілізація не може стояти без фундаменту, без віри, яка її підтримує, оживляє і показує шлях». Це також стосується і сучасних європейців, які Папа розглядає як «втомлених від віри», на відміну від сповнених енергією і радістю африканців.

 

«Подивімося на перших християн. Серед них не було потребуючих, тому що вони знайшли новий вид економіки. Притягували своєю радістю, бо виявили, що вони брати і сестри, вони діти одного Отця, Який об'єднує їх усіх. Я думаю, що брак радості з’являється тоді, коли забуваємо про Отця, і тоді ми перестаємо бути дітьми і досвічуємо самотності. Самотність вулицях Європи є відчутна. Шлях автономії, самотності не оправдовує себе, бо ніхто не в змозі відповісти на реальні питання серця. Якщо Європа віднайде Отця, а ми відкриємо в собі Його дітей, то ми можемо довіритися Єдиному, що може відповісти на бажання наших сердець і подолати смерть», – сказав о. Альдо Джордано.

 

Друга група коментарів стосується акценту, який зробив Папа Бенедикт XVI на надіях, які покладає на молодь. За словами о. Джордано, образи молоді: чи бунтарів у світі кризи, чи добровольців, що допомагають жертвам стихійних лих, чи учасників Всесвітнього дня молоді в Мадриді, це просто різні особи одного і того ж покоління. Це покоління шукає Отця також і в особі Папи, і треба зробити все можливе для них в спільноті Церкви, – вважає представник Святого Престолу при Раді Європи.

 

Речник Ватикану відзначає позитивні сторони промови Папи до його співпрацівників, о. Федеріко Ломбарді вбачає у виступі Папи протиотруту від нинішньої кризи та її духовних наслідків, ефекту якої можна досягти дорогою з п'яти етапів.

 

«Перш за все, «новий досвід католицькості, вселенськості Церкви»: що буття братами і сестрами не тільки ідея, але досвід. Потім, «буття для інших чудове». Це означає, що час і життя мають сенс, коли вони стають подарунком, а не тоді, коли їх тримають за себе. Тоді адорація, акт віри перед Воскреслим Христом, присутнім в Євхаристії. Бог дійсно присутній серед нас, для нас і з нами. Боже прощення для всіх нас є Таїнстві Покаяння, щоби постійно виступати проти нашого егоїзму, зменшити тягар і відкритися до любові. І, нарешті, впевненість, що Бог нас любить, приймає, чекає. Ці п'ять кроків відкривають для радості. А інакше сумніви, чи варто жити, можуть здолати людину, і це стає нестерпним, життя стає жертвою горя. «Де домінують сумніви в Бозі, неминуче приходять сумніви щодо власного буття людиною», – каже Папа. Але Бог став людиною саме для того, щоб допомогти нам подолати обидва ці сумніви. Отже: «Добре бути людською особистістю навіть у важкі часи». Веселих Свят!» – сказав о. Федеріко Ломбарді.


За матеріалами: Radio Watykańskie