//

Різдвяне послання до вірних Донецько-Харківського екзархату УГКЦ 2012 р. Б.

Всесвітлішим і всечесним отцям, преподобним отцям, братам і сестрам в монашестві, дорогим братам і сестрам у Христі!


«Йосифe, сину Давида, не бійся узяти Марію, твою жінку, бо те що в ній зачалось, походить від Святого Духа. Вона породить сина і ти даси йому ім’я Ісус. Він бо спасе народ свій від гріхів їхніх›› (Мт.2.20-21).


Боже Слово - Син Божий, приходить у світ в простий спосіб через жінку Марію, але Його таємниче зачаття в Ії святому лоні - від Святого Духа. Важко сприйняти таке розуміння цього тексту Святого Письма людським розумом, бо виключається таїнство подружжя і злиття двох людей в одне тіло, які в любові дають нове життя. Тут людина стає співтворцем нового життя разом з Богом. Таїнственний союз Святого Духа з вибраною і Непорочною Дівою Марією дає плід нового життя, яке через смерть і воскресіння вводить весь людський рід до життя вічного. У своєму другому пришесті Христос, як молодий, з'єднається зі Своєю Невістою - Святою Церквою у вічний союз любові. Для цього Він прийшов на землю, щоб відкрити Царства Боже на землі. В небі сидить у славі, по правиці Отця і співістотний Йому. У стаєнці, як немічне дитя. На хресті, як останній розбійник. У святій Євхаристії заховався, як воскреслий Господь під видами хліба і вина.

 

Щороку ми переживаємо оцю таємницю Різдва Христового - нашого Спасителя і Відкупителя. Але людська спільнота поділена на різні табори. Одні це сприймають, як данину релігійному звичаю, інші приймають цю вістку з недовір’ям, і ще інші з острахом. Христос приходить, як маленьке дитя, до якого всі можуть приходити. Він прийшов в убогому стані, щоб малі й дорослі , молоді й старі, бідні й багаті, бездомні й безробітні могла прийти до нього. Немає ніяких перешкод тільки потрібна віра. Тоді Святий Дух, наповнить кожного з нас силою своєї благодаті.
У Старому Завіті Бог приходить до Мойсея На горі Синай у громі і блискавицях, в новому Завіті - як немічне Дитя. Божа могутність і любов поєдналися в особі Ісуса Христа, який відкриває нам усім таємниче лице Бога Отця, через Святого Духа. Ми не самі.


«З нами Бог розумійте народи і покоряйтеся бо з нами Бог»


Небесне й земне з’єдналося сьогодні щоб заспівати: «Слава во вишніх Богу і на землі мир людям доброї волі!››
Станьмо людьми доброї Волі, даймо відповідь, як діти світла, і темрява не огорне нас, покажімо іншим ясну зірку, яка заведе до Вифлеєму.


Христос Рождається!      

                                                           Славімо Його!


Дано в Донецьку
в храмі Покрова Пресвятої Богородиці
8.12.2011 р.Б.
+ Степан (Меньок)
Екзарх Донецько-Харківський

Джерело: www.ugcc.dn.ua