//

Різдвяне послання Митрополита Львівського

Різдвяне послання Митрополита Львівського

 

Преосвященним Владикам, Всесвітлішим та Всечеснішим, Високопреподобним і Преподобним отцям, ченцям та черницям, Достойним братам та сестрам Львівської Митрополії УГКЦ,

 

мир у Господі та Боже благословення!

 

«Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк 2,11). Ось, якими радісними словами повідомлення звернувся ангел до пастухів, яких осіяла слава Господня. Хоч нам відомо, що Ісус народився у людському тілі уже більше як 2000 років тому, однак, ми, християни, з року в рік по усьому світі велично святкуємо цю історичну подію з особливою любов'ю до нашого Спасителя. Христос народився «нам», для нас, щоб викупити людський рід із диявольського насильства й вчинити нас своїми друзями, сестрами та братами. Він родився для усіх нас разом і особисто для кожної людини, подібно, як сонячне світло світить для усіх людей, так само воно світить й для кожної людини зокрема. Господь прийняв людське тіло, щоб уподібнитися до нас, відчувати холод й голод, спрагу й спеку, переслідування, болі й терпіння. Жив з людьми, посеред нас, щоб бути добрим прикладом любові для свого люду, вкінці, віддав своє життя з любові до нас.
Терпіння й невигоди обійняли його відразу, стали друзями Божого немовляти з першого моменту уродин, бо люди не прийняли його у своїх мешканнях, а він народився у ночі, в яслах посеред отар, які пасли пастухи. Не знайшлося місця в людських оселях, а знайшлося місце під відкритим Божим небом, де малий Спаситель простягнув свої руки усім людям доброї волі, як знак, що він прийшов для усіх, не обмежений якоюсь хатиною, палатою чи опікою визначених людей. Небесне воїнство ангелів раділо й дивувалося, звіщало й оспівувало славу Божу на небесних висотах, бо їхній Творець уподібнився до людини, прийнявши кволе людське тіло. Автор псалмів запитує: «Господи, чим є людина, що ти їй об'явився, і людський син, що вшановуєш його?» (Пс 143,3).

Будьмо вдячні Господу за те, що він не відцурався людини за її великі прогрішення. Не відкинув грішників, а зволив прийняти наше тіло, народився людиною від Діви Марії, навчав людей, провадив їх дорогою до Небесного Царства коштом пролиття своєї дорогоцінної крові. Люди не полюбили Бога, а лише втішалися його цілющими оздоровленнями, чудесним розмноженням хлібів для годування тисяч народу, вигнанням бісів, воскресінням мертвих, а його самого розіп'яли на хресті, понижуючи та глузуючи з нього. Це - наш Бог, який не мстить людям, не гнівається на них, а прощає й закликає до навернення до свого Небесного Отця. Любімо народженого Спасителя та дякуймо йому, що він виявляє велику любов до нас, мимо нашої невдячності та великих образ, які ми чинимо нашим неупорядкованим життям. Він простягає з любові до нас свої милосердні руки, а ми накладаємо на них гріховні кайдани, бо народ любить хліб та видовища, замість, любити ближніх та просити прощення у Господа наших провин. Господи, народжений із Діви Марії, прости усім твоїм людям провини вольні та невільні, знані й незнані, свідомі та забуті, щоб усі удостоїлися досягнути прощення гріхів, освячення душ та вічної нагороди у небі. Ти прийшов у світ, а люди не прийняли тебе, не пізнали у тобі Бога та свого Спасителя. Ти виявляв любов до свого народу та прощав усі провини, а люди віддячувалися тобі грімким «Розіпни!».


Пізнаваймо нашого любого Господа, його любов та милосердя через щоденне читання Святого Письма, яке нам пропонує наша Церква, в контексті програми про «Живу парафію». Хай свято твого Господнього народження, Ісусе, спонукає усіх людей доброї волі перепрошувати тебе за свої та інших провини, освячувати душі та здобувати вічне Царство. Просимо тебе, о милосердний Спасителю, народжений від Діви, будь радістю усім хворим й терплячим, ув'язненим та подорожуючим, військовим та віддаленим від своїх родин, простим й дозрілим, віруючим й невірним, малим та дорослим, самітнім та опущеним, багатим й убогим, також, усіх спаси й помилуй по твоїй великій милості!


Достойні сестри й брати, усім вам бажаю радісних свят Різдва Христового, щасливого Нового року, миру в душі, виконання волі Бога та доброго здоров'я на багато років життя! Хай немовля Ісус усіх благословляє своїми щедрими духовними дарами, спокоєм духа, освяченням та великим старанням про спасіння й вічне щасливе життя!

 

Христос рождається! Славімо Його!

 

+ ІГОР
Митрополит Львівський УГКЦ


Дано у ЛЬвові при Митрополичому Соборі св.Юра
Дня 21 грудня 2011 Року Божого