//

Громадська рада при МОЗ звернула увагу на етичні застереження щодо репродуктивної медицини

Питання репродуктивного здоров’я населення України стали предметом розгляду Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Засідання за участю представників Церков та громадських організацій, Міністерства та інших органів влади відбулося 20 грудня у приміщенні МОЗ України.

 

Представник Римо-Католицької Церкви в Україні Геня Самборська розповіла присутнім про сучасні методи планування вагітності та розпізнання плідності, засновані на природних засобах.

 

Головний спеціаліст Департаменту материнства, дитинства МОЗ Ірина Чибісова поінформувала про напрямки діяльності Міністерства у сфері забезпечення репродуктивного здоров’я українців. За її словами, офіційні дані свідчать про те, що майже 19% подружніх пар зіштовхнулися із проблемою безпліддя. При цьому цей показник значною мірою обумовлений також і станом здоров’я чоловіків, які лише зрідка погоджуються на належне діагностування та лікування. Представник МОЗ повідомила, що в державі не ведеться статистика, якою мірою проблеми безпліддя обумовлені результатами абортів, споживання алкоголю та тютюнових виробів або іншими факторами.

 

Зі свого боку представники Церков наголосили, що сучасні методи лікування безпліддя передбачають маніпуляції з ембріонами та мають абортивний характер. При цьому заступник голови Громадської ради о. Андрій Нагірняк (представник Української Греко-Католицької Церкви) зауважив, що не існує «права на дитину» – часто ним називають суто особисту потребу, яка не може досягатися будь-якою ціною, зокрема нехтуванням правом на життя іншого, застосуванням технології, які призводять до знищення вже зародженого життя. Він також попросив залучати представників Громадської ради до діяльності робочих груп, які готують проекти законів та підзаконних актів в сфері репродуктивного здоров’я.

 

Головний лікар обласної клінічної психіатричної лікарні м. Львова Олександр Фільц представив український контекст дискусії лікарів, яка відбувається на міжнародному рівні, на тему «Етичні засади: суспільство і медицина». Він наголосив, що на сьогодні в медицині спостерігається проблема, коли етичні ідеї та моральні принципи заміщаються формально визначеними нормами. “Український контекст цього питання полягає у можливості закладати реформовану систему медицини з врахуванням збалансованих цінностей і, тим самим, уникнути у новій системі редукції свободи вибору для пацієнтів, моральності для лікаря і здорового глузду у дослідженні”, – наголосив професор Фільц.

 

Громадська рада заслухала доповідь про підсумки парламентських слухань на тему «Стан суспільної моралі в Україні» та прийняла відповідне звернення до парламентських комітетів з питань охорони здоров’я, духовності і культури та Голови Верховної Ради. На завершення учасники засідання обговорили напрямки діяльності Громадської ради при МОЗ протягом 2012 року та вирішили організаційні питання.

 

Департамент інформації УГКЦ