//

Технологічна революція в Сікстинській Капелі

П'ятдесят датчиків постійно відстежують зміни мікрокліматичних умов, що відбуваються у Сікстинській Капелі, – повідомлено у зв'язку з модернізацією системи кондиціонування у найвідомішій каплиці світу, яку відвідують мільйони туристів.


Про технологічну революцію в Сікстинській капелі поінформував директор Ватиканських Музеїв Антоніо Паолуччі в четвер на сторінках «L'Osservatore Romano». Він підкреслив також, що  не можна обмежити кількість відвідувачів, позаяк це місце пов'язане з ідентичністю Церкви. Саме тому, пояснив директор Музеїв, важливо було встановити сучасну систему контролю повітря, щоб не було жодного ризику для безцінних картин, серед яких і Страшний суд Мікеланджело.

 

«Іноземні гості прибули, щоб скласти компанію найвідомішим фрескам у світі», – сказав директор Паолуччі про встановлені датчики.

 

Він додав, що Сикстинська капела перебуває під пильним наглядом науковців від 2010 року, коли там ретельно очистили стіни від пилу і бруду, які накладалися протягом століть. Саме тоді зрозуміли,  що у старовинній каплиці система кондиціонування повітря є неефективною, тому  картинам загрожує навіть ця вологість, яку видихають тисячі людей щодня, і вологість повітря. Вчені тоді говорили, що навіть пил, який туристи приносять на своєму взутті, становить небезпеку для старовинних малюнків.

 

Сучасні датчики тепер реєструють не тільки температуру, рівень вологості та концентрацію пилу і бруду в каплиці, а навіть напрям повітряних потоків.

 

За матеріалами: info.wiara.pl