//

Опубліковані результати Берлінського конкурсу мистецтва в'язнів

Остаточні результати для ІІ Міжнародного Берлінського конкурсу мистецтва в'язнів «Із світла і темряви» були оприлюднені минулого тижня. У конкурсі брали участь 338 робіт з 34 країн світу. Цього разу лише декілька робіт з України увійшли в тридцятку найкращих творів.


Зокрема праця Леоніда Барташевича "Муза душі" посіла 15 місце.
Робота О. В. Рожковського "Сум", відповідно - 24 місце.
Твір Олександра Сьомкіна "Вибір є у кожного" - 26 місце.
І робота Анатолія Запольського "Поклик з небуття" - 30 місце.

 

Нагадаємо, що участь наших співгромадян у конкурсі вже вдруге організовує душпастирська служба Української Греко-Католицької Церкви у співпраці з Берлінською Галереєю “MAGNIFICAT” і Товариством “Мистецтво та в’язниця”. Цього разу по одній роботі від кожного з 25 територіальних управлінь Державної пенітенціарної служби України увійшли до кола учасників цієї мистецької події. Таким чином символічно уся Україна була представлена 2011 року у Німеччині. Тема конкурсу носила символічну назву "Із світла і темряви". Його метою було допомогти суспільству усвідомити, що  усі питомі йому риси віддзеркалюються в історіях життя засуджених, у дійсності й обставинах життя за мурами пенітенціарних установ. У конкурсі брали участь лише графіка та живопис. Критеріями для оцінки послужили оригінальність роботи, успішне виконання згідно з темою, творчі якості. Свою роботу автор подарував в галерею “MAGNIFICAT” для соціальних цілей. Кошти від реалізації робіт переводяться на підтримку соціальних програм для в'язнів.

 

Координація щодо участі 25 територіальних підрозділів ДПтСУ у відборі робіт лежала на плечах капітана Богдана Степенка та підполковника Владислава Скоропляса. Предмети прикладного та образотворчого мистецтва в місцях неволі виготовляють наші співгромадяни частково з матеріалів, наданих керівництвом установ, частково – з придбаних на власні кошти. У підготовці до відправлення творів о. Костянтину Пантелею допомагали волонтери душпастирства УГКЦ для в’язнів Ольга Петрашик, Ярослав та Андрій Павлюки. Переклад документації з назвами творів та іменами авторів англійською мовою виконала Діана Камлюк, призерка І Берлінського конкурсу 2009 року. Кожному з українських учасників буде приємно взнати про те, скільки теплих рук і сердець доторкнулися до їх робіт, щоб вони могли взяти участь у міжнародному конкурсі.

 

Образотворче мистецтво залишається найбільш ефективним та доступним способом спілкування в’язнів з громадянським суспільством. Воно спонукає людей, які приходять подивитися на їх роботи, переосмислювати своє ставлення до проблеми злочину і покарання. Адже найважливіша потреба кожного нашого співгромадянина, хто знаходиться за ґратами, переживати покарання за злочин не як помсту, але покаяння та не втратити свою гідність людини. А після повернення у суспільство – не почуватися втраченим та відкиненим, але знайти своє місце для відновлення свого життя.

 

Переглянути роботи можна за цим посиланням

Джерело: prison-pastoral.blogspot.com