//

Французький сенат проти евтаназії

Французький сенат відхилив проект закону, що дозволяє евтаназію. Проти виступили провідні політики правлячої правоцентристської партії, у тому числі прем'єр-міністр Франсуа Фійон і міністр праці та здоров'я Ксав'є Бертран. 170 сенаторів проголосували "проти" закону, 142 були "за".

 

Ухвалена 18 січня версія цього документа викликала полеміку і шквальну реакцію як серед політиків, так і у Церкві.

 

Суть закону вже містила його перша стаття, в якій йдеться, що "кожен дорослий у термінальному стані або з важкими і невиліковними хворобами, які викликають сильний фізичний або психологічний біль, який не можна нічим зменшити, або, який на думку хворого, нестерпний, може попросити про медичну допомогу, яка зробить можливою швидку і безболісну смерть".

 

Сильний спротив висловили також французькі єпископи. Архиєпископ Парижа кардинал Андре Вен-Труа, нагадав, що "про рівень і якість цивілізації суспільства свідчить спосіб, в який воно ставиться до своїх найслабших представників: включаючи дітей та хворих, або наприкінці їхнього життя, або на самому початку їхньої історії"

 

Багато єпископів зазначили, що суть евтаназії - це свідоме спричинення смерті, що є вбивством. Єпископ Ів Ле Суа нагадав обіцянку депутатів, що "Церква стане поряд з ними кожного разу, коли виникне потреба захистити людську гідність від зачаття до природної смерті".

 

Багато французьких, і не тільки французьких, рухів, які захищають цінність людського життя, супроводжували дебати депутатів молитвами.

 

За матеріалами КАІ