//

У Китаї загинули шестеро семінаристів

В автомобільній аварії на південному сході Китаю, в провінції Хебей, розбились на машині шестеро семінаристів і водій, 39-річний священик Ші Лі Мін. Сьомий семінарист перебуває в лікарні у важкому стані.

 

Клірики, які стали жертвою аварії 11 грудня, розпочали у вересні навчання в таємній семінарії дієцезії Баодін, яка вважається бастіоном «підпільної» Католицької Церкви Китаю. П’ятеро юнаків походили з провінції Хебей, двоє – з північно-східної частини Китаю (один – із провінції Внутрішня Монголія). Семінарія в Баодін не має постійного приміщення, аби уникнути контролю властей. Упродовж двох попередніх років там не було жодного нового кандидата. Тому тим більший жаль викликає смерть цих китайських католиків та їхнього опікуна.

 

Аварії на дорогах у Китаї – часте явище. Минулого року вони забрали життя понад 65 тисяч осіб, згідно з офіційними даними, а на думку експертів ВООЗ – удвічі більше.

 

За тиждень до цієї трагедії стався нещасний випадок, хоч і менш трагічний, з «офіційним», але визнаним Римом 95-річним єпископом Шанхаю Алойзієм Цзін Лусянем. Впавши, він зламав ребро і перебуває в лікарні. Це зробило неможливим заплановане на 10 грудня висвячення сімох дияконів. Лікування, з огляду на вік єпископа, триватиме кілька місяців.

 

Дієцезія Шанхаю налічує 150 тисяч вірних і є однією з найбільших у Китаї, але довгі роки в ній немає нових

покликань.

За матеріалами: Gość Niedzielny / CREDO