//

Перша євангелізація втратила свою силу

Перша євангелізація Європи вже втратила свою силу – таку думку висловив кардинал Жорж Марі Коттьє

 

11 грудня в катедральному соборі Фрайбургу довголітній богослов Папського Дому уділив єпископські свячення Чарльзу Moреродові. У своїй проповіді кардинал Коттьє зазначив, що сьогодні єпископ стикається з двома серйозними проблемами. Однією з них є "зростання міграційного руху", а також "приплив" нехристиян. Другим викликом є люди, які віддалилися від Церкви. Здається, що перша євангелізація Європи, яка принесла людям світло Христове, втратила свою силу. Віддаляються від християнства або хочуть віддалитися "багато, хто думають, що знають християнство, а насправді не знають його".

 

Така ситуація стосується, перш за все, молодого покоління, яке прагне "звільнитися від минулого, про яке вважає, що воно нічого їм більше не може дати, і щодо якого існує низка негативних стереотипів", – розповів кардинал Коттьє. Він додав, що Церква – хоча має багато "вороже" налаштованих людей – не може припинити проголошення віри.

 

– Христос є Правдою, і в цій правді зустрічаються члени реформатських Церков і католики, – сказав єпископ Moрерод. Він наголосив, що йдеться про поглиблений екуменізм. Новий єпископ Лозанни, Женеви і Фрайбургу хоче розпочати діалог зі своїм екуменічним партнерам "не тільки як друг на Facebook".

 

Домініканець Чарльз Морерод, колишній секретар Міжнародної Богословської Комісії, є наступником єпископа Бернарда Дженоуда, який помер у вересні 2010 року. Новий єпископ родом із західної Швейцарії. Папа Бенедикт XVI довірив йому ключову роль в діалозі з лефевристським Братством св. Пія X.

 

На церемонії свячень нового єпископа Фрайбургу були присутні: префект Конгрегації Науки Віри кардинал Вільям Левада, а також Апостольські Нунції Архиєпископ Дієго Каусеро (у Швейцарії та Ліхтенштейні) та Архиєпископ Жан-Клод Періссет (у Німеччині).

 

Чарльз Морерод народився 28 жовтня 1961 року в Ріаз ен Грюйері, у фрайбурзькім кантоні. 1981 року він вступив до Вищої Духовної Семінарії у Фрайбурзі, щоб за рік розпочати новіціат в домініканів. 1987 року він одержав ліценціат з богослов'я в Університеті Фрайбурга і склав вічні обіти. Потім він працював як душпастир у Женеві, де 1988 року отримав священичі свячення. Після повернення у Фрайбург був академічним душпастирем у місцевому університеті. У цьому університеті 1993 року він захистив докторську дисертацію з богослов'я, присвячену суперечці Каетана і Лютера, а 2004 року – отримав ступінь доктора філософії в Католицькому Інституті в Тулузі за роботу, присвячену британському ліберальному протестантові Джонові Хічкові.

 

У 1994–99 роках був викладачем богословського факультету в університеті Фрайбурга, а з 1996 року він викладав теологію, а потім філософію в Папському Університеті св. Томи Аквінського в Римі. 2003 року він був деканом богословського факультету римського університету, 2009 року – його ректором. Цього ж року Папа Бенедикт XVI призначив його секретарем Міжнародної Богословської Комісії і членом комісії у справах діалогу з представниками Братства св. Пія X (лефевристами).

 

Єпархія Лозанни, Женеви і Фрайбургу поєднує франкомовні кантони Во, Женеви, Фрайбургу і Невшатель. Там є близько 690 тисяч католиків на 1,58 мільйон жителів. На її площі розміщені близько 255 парафій і 20 мовних місій. В єпархії служать понад 300 священиків і близько 400 світських пастирських помічників.


За матеріалами: wiara.pl