//

У США закривають комісію, що моніторила релігійну свободу у світі

У США оголосили про те, що закривають Комісію з релігійної свободи в світі (USCIRF). Ця Комісія є найважливішим спостерігачем за дотриманням прав віруючих, її звітів бояться неліберальні уряди усієї планети, а впродовж багатьох років її незалежними оцінюваннями послуговувались Держдепартамент США та багато інших дипломатичних організацій.


Як повідомляє видання Vatican Insider, причиною закриття цієї Комісії називають великі витрати і зменшення донацій. Економічна криза торкнулась і тих, хто захищає віруючих, засуджує насильство та називає релігійну свободу основним правом людини, що в багатьох частинах світу знаходиться під загрозою. Через сім місяців після того, як USCIRF почала бити на сполох через переслідування християн у третьому глобалізованому тисячолітті, її закривають.


Завданням Комісії було постійно моніторити країни, що знаходяться «під ризиком». Тепер, без скрупульозного і об’єктивного оцінювання USCIRF, релігійна свобода буде під більшою загрозою, оскільки третя частина населення світу живе у країнах, де існують жорстокі обмеження щодо релігійних вірувань і практик. Зокрема християни (найбільш переслідувана група) страждають від обмеження релігійної свободи у 130 країнах (117 з них – мусульманські країни), євреї – у 75 країнах, буддисти – в 16 країнах.


В травні цього року USCIRF, провівши опитування громадської думки у всьому світі, намалювала жахливу картину релігійної свободи у світі. Однак ніхто не думав, що звіт 2011 року стане останнім в історії Комісії. Сім місяців тому, як і щороку, Комісія США з питань порушень свободи віруючих привернула увагу світових ЗМІ, демонструючи умови релігійної свободи у світі. Цього разу вони висловили особливе занепокоєння «Арабською весною», внесенням Єгипту до списку «Країн особливого занепокоєння». До цього списку входять країни, в яких відбувалися серйозні та систематичні порушення релігійної свободи. До них, крім Єгипту, входять: Бірма, Китай, Еритрея, Іран, Ірак, Нігерія, Північна Корея, Пакистан, Саудівська Аравія, Судан, Туркменістан, Узбекистан та В’єтнам.