//

"Сьогодні у ЗМІ недостатньо висвітлено поняття тієї свідомості, котра би сприяла поширенню культури дарування органів", - о. Ігор Бойко

На вебінарі УГКЦ з біоетики, що відбувся 9 грудня 2011 року, йшла мова про біоетичні аспекти трансплантації органів. Зокрема, було висвітлено історичні витоки трансплантації та розглянуто поняття "ксенотрансплантації", тобто взяття органів для трансплантації від тварин, а також визначено основні етичні вимоги дарування органів.

 

"Трансплантація - це спеціальний метод лікування, який полягає в пересадці рецепієнтові органа або іншого анатомічного матеріалу, взятого в людини або тварини", - таке визначення трансплантації дав ведучий вебінару о. д-р Ігор Бойко, декан філософсько-богословського факультету УКУ, керівник Школи біоетики УКУ.

 

На думку о. Ігоря, сьогодні у ЗМІ недостатньо висвітлено поняття тієї свідомості, котра би сприяла поширенню культури дарування органів. "Явище трансплантації потрібно плекати у свідомості людей, для того щоб вони сприймали це як явище, що відбувається у всіх країнах світу, і знали про його користь", - сказав священик.

 

У Катехизмі Католицької Церкви читаємо, що дарування органів є не лише дозволеним, а й вартим схвалення.

 

"Церква каже, що для трансплантації можна брати парний орган, якщо донор зможе без ризику прожити без цього органу і це покращить життя реципієнтові. А одинарні органи можна брати лише після смерті людини", - зазначив о. д-р Ігор Бойко.

 

Наступний вебінар з біоетики відбудеться 22 грудня 2011 року, о 15. 00.

 

Департамент інформації УГКЦ