//

Єпископати Європи незадоволені результатами саміту

Комісія Єпископатів Європейської Спільноти (СОМЕСЕ) занепокоєна створенням Європи «двох швидкостей» і небезпекою домінації сильніших країн над слабшими без внутрішніх демократичних механізмів, повідомляє портал Wiara.


Речник СОМЕСЕ Йоанна Тузель зазначила, що рішення брюссельського саміту Євросоюзу про утворення групи держав, які прагнутимуть поглибленої економічної та фінансової інтеграції та щоразу більшого спільного контролю бюджетів, не дає гарантії демократичності і відповідальності.


Це рішення речник назвала швидше міжнародною домовленістю, у якій інституції Євросоюзу не відіграють жодної ролі. В цій ситуації більші країни матимуть більшу владу та зможуть ігнорувати голос менших країн. Домовленість не передбачає жодної ролі для Єврокомісії, завданням якої є репрезентувати інтереси цілої Європи, а також для Європарламенту, який покликаний виражати думку народів Європи.


Католицька Церква не має наміру вносити конкретних пропозицій щодо виходу з кризи. Але допомагає усіляким таким спробам своєю суспільною наукою, вартостями віри та контактом з людьми. У цьому контексті п.Тузель пригадала, що у 2007 році єпископи нашого континенту опублікували документ «Європа вартостей», який особливо актуальний щодо теперішньої кризи.